Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfikenhet blev en dyrbar historia

Annons

Det var strax före klockan 11.00 som räddningstjänsten larmades till skolan sedan det automatiska brandlarmet utlösts. Skolan utrymdes medan personal från räddningstjänsten undersökte orsaken till larmet.

På övervåningen träffade de på en mycket olycklig flicka som förklarade att hon av nyfikenhet tryckt på handtaget till en brandsläckare och att detta fått oanade följder. På bråkdelen av en sekund fylldes hela korridoren av ett pulver som fick rökdetektorerna att aktiveras och brandlarmet att utlösas.

- Flickan var mycket bedrövad och hade inte anat att det hela skulle få de här konsekvenserna, säger Smedbergsskolans rektor, Tord Bergqvist.

- Det här handlar om en mycket skötsam elev som inte riktigt tänkte sig för den här gången, säger han.

Kostnaden för utryckningen är 4 000 kronor och det kostar ytterligare 500 kronor att fylla upp brandsläckaren. Till det kommer extra städkostnader för att sanera den pulverfyllda korridoren där allt från tak till väggar måste genomgå en omfattande rengöring.

Sammanlagt hamnar kostnaderna på minst 5 000 kronor, en kostnad som nu debiteras flickans föräldrar.

- Eftersom det inte handlar om en ren olyckshändelse så kommer alla kostnader att debiteras flickans föräldrar. Jag har redan talat med mamman och hon var naturligtvis bedrövad, säger Tord Bergqvist.

Han hoppas ändå att det här får andra elever att inse hur allvarligt det är att leka med brandutrustningen och att det kan bli dyrbart att medvetet sätta i gång brandlarmet.

Sedan skolan togs i bruk efter renoveringen har brandlarmet utlösts vid ett tiotal tillfällen, det här är dock första gången som en elev kunnat bindas till larmet.

- De flesta larmen har berott på tekniska problem under en inkörningsperiod och de utryckningarna har det ansvariga byggföretaget stått för. Vi har bara haft ett larm tidigare som vi misstänker att kan ha orsakats av någon elev, säger Tord Bergqvist som nu hoppas att eleverna lärt sig en läxa av måndagens händelse.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons