Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelvittnet uteblev från bombrättegången

Annons

- Han kommer nog inte, sa en av de två kända Värmlandsnazister som också i går fanns på plats i säkerhetssalen på häktet i Karlstad.

De fick rätt.

Nyckelvittnet, en drygt 20-årig man från Smedjebacken, körde 23-åringen från Västerbergslagen till Karlstad där videobomben hittades i mitten av april.

I polisförhör har vittnet uppgett att 23-åringen visste att det fanns sprängmedel i själva kassetten. Men det har 23-åringen hela tiden nekat till.

Det gjorde han även under gårdagens förhör. Han uppgav att han bara kände till att det fanns en mindre bit sprängmedel i den kasse han lovat en okänd person att leverera och där också videobomben fanns.

För första gången uppgav 23-åringen också vart kassen med sprängmedel skulle transporteras, till Filipstad i östra Värmland.

- Men jag vet inte till vem.

Polisen i Karlstad kom bombhärvan på spåren genom ett tips från polisen i Östersund. I februari sprängdes en bomb utanför en restaurang i Åre och 23-åringen misstänktes för dådet. Därför var 23-åringens mobiltelefon avlyssnad redan då han gav sig av på resan till Karlstad.

Efter att bomben hittats flydde 23-åringen från Karlstad. Under tiden ringde han en lång rad samtal. Dessa spelades i går upp för rätten. 23-åringen låter stressad och uppjagad.

Flera gånger nämner han kassen och dess innehåll. Han säger att han är "körd", hur långt fängelsestraff han kan få "fyra till tio år", "att polisen hittat allt jag någonsin haft med mina fingeravtryck på".

I ett samtal till en gammal barndomskamrat kommer kassen på tal och den "leksak" som finns i den.

- Du vet den där ICA jag hade... med allt det där bombom i.

Under förhöret med 23-åringen försökte åklagaren gång på gång få honom att erkänna att han visste att det fanns en bomb dold i videokassetten. Men 23-åringen nekade och förklarade att han var full och uppe i varv när han ringde samtalen.

- Men varför ringde du så desperat, varför prata om fyra till tio års fängelse för lite sprängmedel, frågade åklagaren och fortsatte:

- Vill du verkligen att vi ska tro på den här historien?

Under några få timmar ringde 23-åring också flera telefonsamtal till två tungt kriminellt belastade nazister som också de ursprungligen är från Dalarna. En av dem har avtjänat ett långt ett fängelsestraff för vapenkuppen mot Dalregementet i Falun för ett tiotal år sedan.

"Tänkte bara säga till dig att ditt är grönt", sa 23-åringen i samtalet.

Det förklarade 23-åringen med att det gällde spelautomater.

När det sedan var advokatens tur att förhöra 23-åringen försäkrade mannen att han inte skulle ha levererat kassen om han vetat att bomben skulle användas för att döda.

Rättegången avslutas på torsdag.

JONAS BRANDT

Mer läsning

Annons