Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyckelroll för nya direktören

Annons

Räkna med att Elsa Lundmark, som bara gjort några få arbetsdagar i sin nya roll som personaldirektör, kommer att få en nyckelroll inom landstinget Dalarna.

Hon kommer att basa över det område som av många pekas ut som det viktigaste området för landstinget framöver: Personalfrågorna.

Brist på personal, kraftig ökning av långtidssjukskrivningar, och en mycket stor väntande pensionsavgång är några stora frågor som mycket av landstings-arbetet de närmaste åren kommer att kretsa kring.

- Ökningen av långtidssjukskrivningar är en svår fråga eftersom det finns minst 5-10 orsaker till detta. Men jag tror att vi måste jobba mycket med möjligheterna för äldre att stanna kvar på jobbet, att underlätta deras arbete. Vi kan inte ha krav på att de äldre ska orka lika mycket som de yngre. Det är ju bara och titta på pensionsåldern som i verkligheten ligger långt under 65 år. Det säger en hel del.

- Vi måste lära oss mer om åldrandet i arbetslivet. I Finland finns det mycket forskning om detta, och det har till och med ett eget namn, Age-management, berättar Elsa:

- När det gäller rekryteringsarbetet är det lika viktigt att behålla personal som att rekrytera ny.

Landstinget är mitt inne i en stor utlandsrektrytering av polska och tyska läkare. Det planeras också att mer aktivt rekrytera sjuksköterskor och tandläkare från andra länder.

- Jag tycker utlandsrekrytering är jättebra. Vi behöver personal. En bieffekt är att vi får mångfald. Jag har själv varit med och rekryterat finska sjuksköterskor till Norrbotten och vet att språket är mycket viktigt. Det krävs att ny personal från andra länder får tid på sig för introduktion och för att lära sig den nya kulturen.

Elsa menar att det här är en del av framtiden.

- I EU ska vi ju jobba med öppna gränser. Men det gäller förstås för oss att följa upp och utvärdera, ta fram plus och minus med den här rekryteringen.

Elsa understryker vikten av att jobba med utvärdering.

- Det är viktigt att vi lär oss hur olika beslut slår. En annan mycket viktig bit är att jobba med stöd till arbetsledare. Det är en svår roll att jobba professionellt i det kliniska arbetet ena stunden, och vara arbetsledare i nästa.

Mer läsning

Annons