Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybyggen vid Kyrkviken

Annons

-De tio arrendatorerna kommer att få möjlighet att köpa sina tomter. Vill de inte det så får de fortsätta att arrendera.

Det berättar Bengt Andersson (m), andre vice ordförande i kommunstyrelsen och medlem i planberedningen.

Han fortsätter:

-Kommunen kommer att bygga en för området gemensam vatten- och avloppsanläggning. Vattenfrågan löses med en borrad brunn och för avloppet blir det en infiltrationsanläggning.

- Utöver de tio arrendetomterna blir det sex nya tomter som bjuds ut till försäljning. Det rör sig om mycket attraktiva tomter så jag bedömer att de blir lättsålda.

Kommunalrådet Roger Stål (s) har samma uppfattning.

-Tomterna blir på uppåt 2 000 kvadratmeter och vi säljer dem för 100 000 kronor styck. Sedan tillkommer anslutningen till vatten- och avloppsanläggningen och den kalkyl som gjorts visar preliminärt på en kostnad på 113 000 kronor per tomt.

- Att få en attraktiv strandtomt inklusive vatten och avlopp för drygt 200 000 kronor, det bedömer jag som ett mycket bra pris.

För ägarna av de sex nya tomterna är det ett villkor att de ansluter sig till den gemensamma anläggningen.

-För arrendatorerna gäller att de kan fortsätta att arrendera och ansluta sig till anläggningen, köpa sin tomt och ansluta sig eller fortsätta arrendera men inte ansluta sig, uppger de båda politikerna.

Bengt Andersson förmodar att de allra flesta kommer att ansluta sig, åtminstone på några års sikt.

-En förutsättning för att man ska få bygga ut eller bygga om på sin tomt är att man är ansluten. Det är viktigt med en vatten- och avloppsanläggning med tanke på att Norra Hörken är vattentäkt för Grängesberg, betonar Bengt Andersson.

Nu kommer ärendet att tas upp i kommunstyrelsen som väntas ge byggnadsnämnden och byggkontoret i uppdrag att göra en ny detaljplan för området.

Uppstår inga oväntade problem kan den nya detaljplanen fastställas om ungefär ett år, förmodar Roger Stål. Därefter kan arrendatorer/tomtägare ansöka om bygglov för ny- eller ombyggnader.

Planberedningen, som hade möte i torsdags, uppges ha varit enig om den nya inriktningen. Den skiljer sig en hel del från den inställning som en majoritet av planberedningen demonstrerade vid det förra mötet, i april.

Då sades att samtliga arrendatorer måste ansluta sig till den gemensamma anläggningen. Blev det inte en gemensam anläggning som alla tomter var anslutna till så skulle det inte bli någon tomtförsäljning, än mindre möjligheter att få bygga om och ut sina hus.

Bengt Andersson uttalade sig dock för att frågan måste få en lösning.

-Vi har lovat arrendatorerna att de ska få möjlighet att köpa tomterna och jag menar att vi måste se till att hålla det löftet, sade Andersson till NLT den 2 april.

Han är mycket nöjd med att övriga delar av planberedningen nu verkar ha lyssnat på hans argument.

-Frågan har diskuterats i så många år. Det här är framför allt en seger för arrendatorerna men också för mig och Göran Lindelöf (byggnadsnämndens s-märkte ordförande som avled i januari 2003) som stred och stridit för detta i många år, säger en glad Bengt Andersson.

En annan person som också blev glad efter beskedet från planberedningen var Leif Andersson, Grängesberg, som är en av arrendatorerna och som stått i frontlinjen i diskussionerna med kommunen.

-Det här låter bra. Jag har en gammal stuga på 25 kvadratmeter och planerar att riva den och sätta upp en ny med inomhusytor på 46 kvadratmeter.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons