Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybygge eller ödetomt?

Annons

Det var redan i slutet av augusti som kommunalrådet Maria Pettersson (s) meddelade att Ludvikahem skulle erbjudas en ekonomisk garanti på maximalt 400000 kronor. Denna utfaller om bolaget i sin utredning kommer fram till att det inte går att få ekonomi på ett bygge på Brända tomten. Om det blir ett bygge kommer kostnaderna för utredningen att bakas in i byggkalkylen.

-Vi har haft mycket att göra under hösten med vårt åtgärdsprogram, budgeten och att det kommit in en ny vd i bolaget. Men nu i december ska vi börja arbetet, förklarar Johansson.

I detta ingår att ta kontakter med byggföretag som kan vara villiga att ansvara för ett eventuellt bygge. Ludvikahem ska också försöka nå de affärskedjor som, enligt vad förre näringslivschefen Jan Björnehaag påstod för flera år sedan, är intresserade av att flytta in i lokaler på Brända tomten.

- Grundkonceptet är ett bygge med både butikslokaler och lägenheter men detta måste naturligtvis anpassas till verkligheten. Min bedömning är att just nu så är det större efterfrågan på mindre lägenheter med centrala lägen medan vi för närvarande klarar att möta efterfrågan på större lägenheter. Hur stor efterfrågan på butikslokaler kan vara vet jag inte för jag kan inte den marknaden, säger Johansson.

Han betonar att de butiker som kan komma i fråga ska vara "dragare" som säljer exempelvis kläder eller skor medan det däremot blir nobben för kedjor som säljer sällanköpsvaror som till exempel möbler.

-Ett starkt centrum med butiker på Brända tomten kan bli ett bra komplement till Lyviksberget om det utvecklas till ett handelsområde med stormarknader. Tillsammans kan de dra folk till Ludvika, anser Bo A Johansson.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons