Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybygge av finngård planeras

Annons

Stiftelsen Säfsenskogarna arbete för att skapa ett ekologiskt centrum med inriktning på bland annat ekoturism går vidare.

En av visionerna är att bygga upp en finngård på en ursprunglig miljö, vid Skifsen, där en bosättning ägde rum omkring 1620.

Markägaren, Stora Enso AB, är positiv till planerna och är beredd att avyttra markområdet till förmån för den tänkta gården, skriver stiftelsen i sin projektbeskrivning till länsstyrelsen.

Avverkningen kommer till viss del att ske motormanuellt, med utförsel av virket med häst, och dels med mindre skogsmaskiner. Stora Enso har det juridiska ansvaret för att fornlämningen inte kommer till skada.

Länsstyrelsen skriver i sitt samråd att efter snösmältningen kommer ett besök att genomföras på platsen. Detta för att göra sig en uppfattning om det är möjligt att utveckla platsen det sätt som stiftelsen föreslår.

När avverkningen planeras att påbörjas är ännu inte klart.

Stiftelsen Säfsenskogarna består av Ludvika kommun, Stora Enso AB, Säfsen resort AB, Sparr&Co AB. Även Grimsö forskningsstation finns representerad i styrelsen.

Mer läsning

Annons