Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybyggare på skogen

Annons

Mitt ute i skogen, några kilometer söder om Gryveldammen, råder full verksamhet. Det hamras, spikas, sågas och jobbas för fullt.

Sju personer från Italien, några ända från Sicilien, sju finländare och ett par svenskar kunde tidningen räkna in vid sitt besök vid nybyggarbyn. Dessutom fanns en grupp finländare som jobbade med att göra de stigar som ska finnas.

Sedan mitten av juli har personer från olika länder varit i Älvdalen för att börja de praktiska förberedelserna för det stora rollspelet Dragonbane, som ska hållas i Cinderhill i slutet av sommaren nästa år.

Besparingsskogen har ställt upp med att låna ut mark på sin jaktruta för personalen och nu är fyra stycken 20 meters långhus samt ett mindre hus påbörjat. Väggarna på det ena långhuset har rests och takstolarna börjar komma på plats.

- Vi har varit här sedan mitten av juli, säger Elge Larsson, en av personerna i organisationen som ligger bakom det stora bygget.

- Vi ska åtminstone ha taket klart på samtliga byggnader som vi påbörjat innan det blir vinter, säger Elge Larsson.

Timo Multamäki visar stolt upp byggnadsplanen för byn, som visar att när det hela står klart så kommer det att finnas ett tjugotal byggnader i Cinderhill.

- Vi har byggnadslov för fem år, men om det går som vi tänkt så vill fler organisationer utnyttja den här byn och då ansöker vi om förlängt byggnadslov, säger Timo Multamäki.

Rollspel är en växande verksamhet i Sverige. Västerås stift, som har en aktiv rollspelsverksamhet, har lovat att ta hand om skötseln av byn efter byggtiden.

Under byggtiden bor de långväga gästerna i Åsens nedlagda skola, som de fått låna av kommunen.

Samtidigt som den nya byn byggs upp i Älvdalen, pågår många aktiviteter i andra länder. Bland annat har man i Finland byggt färdigt den 26 meter långa eldsprutande drake, som ska medverka. Draken är uppbyggd runt en skördare som används i skogsbruket och kommer att ha en central roll i det stora spelet nästa sommar.

I andra länder byggs skorstenar, vapen och andra detaljer till detta det största och mest internationella rollspel som arrangerats i Sverige.

I slutet av augusti ska det, i den växande byn, anordnas kurser i hur man tillverkar olika detaljer till de många aktiviteter som ingår i ett sådant här rollspel. Vilka kurser det blir är inte klart, men det kan handla om smide, matlagning och sömnad av kläder.

- Vi har fått ett väldigt bra bemötande från Älvdalens kommun och både Besparingsskogen och många företag har ställt upp väldigt bra, säger Elge Larsson i arrangörsstaben.

- Om det är så att folk i Älvdalen och omnejd vill hjälpa till, så är de mer än välkomna att hugga i med bygget, säger Timo Multamäki, som är högste basen för själva bygget. Vi kan ordna boende i Åsen och mat till alla som vill hjälpa till.

- Och vi skulle vara mycket glada om folk vill ge oss byggmaterial, säger Elge Larsson. Vi behöver takpapp, tegelsten, brunnsringar och mycket annat.

- Allt som vi kan få slipper vi att köpa, och det är bra, eftersom allt bekostas av oss själva. Ingen har någon personlig vinning av detta.

Den som vill hjälpa till eller skänka material till nybyggarna i den framväxande byn kan höra av sig till Thomas Wiklund på PC-skog i Älvdalen, telefon 0251-417 45. Thomas deltar själv med liv och lust i bygget och ska också vara med i rollspelet Dragonbane nästa höst.

- Vi hoppas också att både ungdomar och vuxna från Älvdalen och övriga Dalarna vill delta i rollspelet, säger Elge Larsson.

Den som vill veta mer om det stora rollspelet Dragonbane kan titta på deras hemsida: www.dragonbane.org.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons