Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybörjaren som hamnade i toppen

Annons

Bengt Lindström, förre kommundirektören i Borlänge, hade inte haft något politiskt uppdrag tills i höstas.

Första uppdraget blev att leda landstingsfullmäktige.

Bengt Lindström var chefernas chef i Borlänge, kommundirektör, i 14 år och arbetar nu för att högskolan ska bli universitet.

- På högskolan finns det ingen motsättning mellan jobb och politik. Som chefstjänsteman i en kommun ska man inte ägna sig åt partipolitik. Man ska ju i den rollen bereda frågor och utreda åt alla partier. Men jag tycker inte att det är fel för lägre tjänstemän.

- Jag har aldrig fungerat som politisk rådgivare åt Borlänges kommunalråd, säger Lindström.

Sedan ungefär ett år har Lindström engagerat sig i politiken. Han kandiderade till landstinget i valet 2002 och började inte med vad som helst, utan direkt i toppen, som landstingets ordförande. Lindström trodde inte att det skulle bli någon särskild debatt om den saken.

Centralt placerade socialdemokrater i Borlänge lanserade Borlänges högste tjänsteman som ny ordförande i landstinget.

- Jag fick frågan av Kenneth Persson i ett sent skede, när valberedningen i stort sett pratat färdigt. Jag visste ingenting om några eventuella motkandidater. Jag antar att nomineringen berodde på min erfarenhet att leda sammanträden, att jag har litet koll på lagar och regler och ett allmänt förtroende för mig som person, säger Lindström.

Peter Hultqvist har försvarat nomineringen med just Lindströms tjänste-mannaerfarenheter.

Bengt Lindström anser inte att Borlänge dominerar länspolitiken.

- Man frågar sig var det finns folk som är lämpliga för olika poster och det har väl slumpat sig så att många från Borlänge fått dem. Men mitt intryck är att Region Dalarna, där jag är suppleant, har börjat väldigt bra. Mitt perspektiv i politiken är Dalarna. Länspolitiken bedrivs bättre än på länge.

Mer läsning

Annons