Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårskonsert på trettondagsaftonen

Annons

På trettondagsaftonen den 5 januari är det dags för årets konsert med världsstjärnan Maria Fontosh som sångsolist och Tor Espen Aspaas som pianosolist.

Dirigent är Stefan Karpe.

Den ryskfödda sopranen Maria Fontosh har de senaste åren fått överväldigande recensioner.

Hon började sina sångstudier vid Musikkonservatoriet i Falun och kallades då det ryska miraklet. Numera är hon engagerad på de stora scenerna ute i Europa.

Tor Espen Aspaas är en av Norges främsta pianister med en karriär både som orkestersolist och i kammarmusiksammanhang.

Vid fredagens nyårskonsert med DalaSinfoniettan blir det inga wienervalser men lika festligt och sprakande som alltid med musik av Tjajkovskij, Sjostakovitj, Rossini, Mozart, Grieg och Bernstein.

Redan tidigare har falupubliken haft tillfälle att avnjuta konserten och tidningens recensent Jens Runnberg kunde bland annat rapportera att Aspaas visade starkt sentiment i andra satsen i Sjostakovitjs andra pinaokonsert och Fointosh investerade stor innerlighet i folkvisan Allt under himmelens fäste.

Sångerskan från Syktyvkar i Komi har ett stort hjärta för Dalarna, och en starkt bidragande orsak till detta är att gode vännen Jan-Olov Hermansson från Sörvik hjälpt henne hit för att lägga grunden till sin världskarriär.

Aspaas får också beröm för sina insatser i såväl Sjostakovitjverket som i den fristående Mozartarian men i Liszts konsertparafras på Bella figlia dellámorie ur Rigoletto gick hans insats utöver det vanliga, konstaterar Runnberg efter att ha varit på plats vid turnépremiären i Kristinehallen .

Nu är det alltså dags för Cassels.

Mer läsning

Annons