Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nyårsbombare" fick villkorligt och skyddstillsyn

Annons

Åklagaren hävdade vid förhandlingarna i tingsrätten för två veckor sedan, att brottet skulle betecknas som grov allmänfarlig vårdslöshet, ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Tingsrätten ändrade rubriceringen till allmänfarlig vårdslöshet. Den yngre av de två männen, en 27-årig man från Ludvika, fick villkorlig dom, med samhällstjänst i 50 timmar.

43-åringen, även han hemmahörande i Ludvika, dömdes till skyddstillsyn, samt samhällstjänst i 40 timmar. Domen motsvarar en månads fängelse.

Båda männen ska dessutom solidariskt tillsammans betala ett skadestånd à 73 800 kronor till Ludvikahem. Ett belopp som motsvarar företagets självriskkostnader för reparationer i höghuset efter explosionen.

Det var på nyårsaftonen i fjol som sprängladdningen detonerade i ett trapphus på Ludvika Gård. Explosionen orsakade skador på dörrpartier, fönster, ledningar och element, bland annat. Den 43-årige mannen skadades själv vid explosionen.

Under tingsrättens förhandlingar för ett par veckor sedan, förklarade de två inblandade bland annat hur de köpt en "nyårssmällare" av en man som de mött på väg till en fest. En smällare som de inte alls visste vad den innehöll, och som sedan av misstag exploderade inomhus i trapphuset, enligt de två åtalades uppgifter.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons