Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya varningar i regnets spår

Annons

Ännu fler områden i sydöstra Sverige riskerar att drabbas av översvämningar. Prognosen pekar på regn varje dag fram till söndag och SMHI utökade i dag sina varningar.

Nya kraftiga regn väntas nå sydöstra Sverige under natten. Enligt SMHI:s prognos var det delar av Skåne och Blekinge som skulle få de största regnmängderna, lokalt upp till 40 millimeter. Under dagen utfärdade SMHI en klass ett-varning.

Och någon vändning är inte i sikte de närmaste dagarna. Upp till 80 millimeter regn väntas fram till söndag.

Det kom även nya varningar för de sydvästra delarna av Jönköpings län och södra Östergötland där några vattendrag riskerar att svämma över. För östra Jönköpings och Kalmar län kvarstod klass två-varningen. I hårt drabbade områden är marken så mättad att det räcker med små regnmängder för att situationen ska bli ansträngd.

För räddningstjänsten blev onsdagen något av en mellandag. I Hultsfred arbetade de med att bygga vallar runt utsatta hus i förebyggande syfte. I Aneby försökte man höja vägbanan på den väg under järnvägen som översvämmades tidigare i veckan.

Människor i Jönköpings län uppmanas att inte bada eller leka i översvämmade områden och vattendrag eftersom vattnet kan innehålla föroreningar. Även på andra ställen i landet påverkas badvattnet av att ledningarna inte klarar av vattenmängderna. Vid stranden i Laholm i Halland sattes varningsskyltar upp.

TT

Mer läsning

Annons