Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya turer i Boforshärva

Annons

Italienaren Ottavio Quattrocchi, en av huvudmännen Bofors muthärva för drygt 20 år sedan, väntas bli utlämnad från Argentina till Indien. En rättegång kan bli en miljardsmäll för Bofors.

Quattrocchi ska enligt Lars Ångström (mp), ledamot i Exportkontrollrådet, ha varit den som tog emot merparten - om inte hela - den muta Boforshärvan 1986 kommit att kretsa kring.

Italienaren, som bodde i Indien till början av 90-talet, har själv förnekat brott. Han var mellanhand när Bofors sålde 410 så kallade fälthaubitsar till Indien 1986, en affär värderad till omkring 9 miljarder kronor.

Quattrocchi uppges de senaste åren ha bott i Malaysia och Europa. Han ska ha gripits den 6 februari på Iguazús flygplats i norra Argentina och hålls i förvar på begäran av Interpol. En formell begäran om utlämning måste komma före den 8 mars och på lördagen meddelade indiska polisen, i tidningen The Times of India, att en sådan är på väg.

Skandalen är storpolitik i Indien, inte minst sedan den bidrog till Kongresspartiets förlust i valet 1989 och eftersom den kopplats till maktdynastin Gandhi.

Rajiv Gandhi, som var premiärminister när affären gjordes upp, har flera år efter sin död frikänts från all skuld. Han mördades i ett sprängdåd 1991.

För Bofors kan en rättegång mot den gripne italienaren bli ett dubbelt bakslag, enligt Ångström.

De kommersiella följderna kan bli än värre. Enligt Ångström är Bofors mitt uppe i en ny indisk jätteaffär, där 400 haubitsar ska säljas för omkring 12 miljarder kronor.

Karlskoga-baserade Bofors, med omkring 550 anställda, ingår numera i brittiska BAE Systems - världens fjärde största försvarskoncern. BAE Systems är också aktuellt i en modernare härva, där brittisk och tjeckisk polis utreder mutmisstankar kring Saabs och BAE Systems försök att sälja stridsflygplanet Gripen till Tjeckien 2001.

TT

Mer läsning

Annons