Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tomter kapar kön

Annons

I Bjursås, Källviken, Haraldsbo, Stennäset och Pilbo finns det planer på nya tomter. På torsdag beslutar byggnadsnämnden om samråd med grannar och myndigheter.

Bakgrunden är att Faluns invånarantal har ökat under många år, samtidigt som byggandet stått stilla. Kommunen har ett ansvar för att folk ska ha någonstans att bo.

- Förra året började vi leta attraktiva tomter som redan finns i kommunens ägo. Vi har redovisat för politikerna och fått flera planuppdrag, säger stadsbyggnadschefen Per Grundström.

Målet är att hitta platser där det redan finns infrastruktur, som gator, vatten och avlopp. Då blir det billigare att bygga.

Byggnadsnämndens ordförande Runo Nilsson konstaterar att kommunen går en ständig balansgång. Det gäller att tillåta nya villor utan att de redan bofasta blir upprörda.

"Bygg gärna, men inte här!" Så sammanfattar Nilsson en vanlig reaktion från närboende.

Vid byggnadsnämndens sammanträde på torsdag kommer flera planförslag upp som gäller tomter:

3 Källviken. Ett område norr om Pilsundsvägen ska styckas till villatomter, omkring 16 stycken. Om byggnadsnämnden säger ja kommer de att säljas i kommunens tomtkö under hösten.

Grannar har haft åsikter om att väg och järnväg kommer att störa, men stadsbyggnadskontoret tror att tomterna ändå kommer att vara attraktiva. Man räknar med att området nära Runn även ska lämpa sig för dem som pendlar till Borlänge. En bullervall mot järnvägen finns med i planerna.

3 Stennäset. Vid Hästhovsvägen planeras 14-15 tomter. Ett par grannar har protesterat, till försvar för grönområden. Tjänstemännen påpekar att 10 meter naturmark kommer att finnas kvar mot Vitsippsvägen. Planen har varit ute på samråd och ska nu ställas ut.

3 Pilbo. Sex villatomter ryms i ett skogsområde längs Pilbovägen, ovanför bystugan. I planförslaget påpekas att stigar ska finnas kvar så att grannarna kan ta sig ut i skogen. Det ska nu ut på samråd bland berörda.

3 Bjursås. Det var tänkt att idrottsplatsen skulle flyttas till Bodarna, men den blir kvar vid riksvägen. Nu finns ett förslag på att skapa åtta villatomter där det nu växer lövskog. Området gränsar mot Nygårdsvägen och Prästslingan.

3 Haraldsbo. Längs Stjärnvägen skulle ett tiotal tomter rymmas. Det är en obebyggd del av väl etablerat bostadsområde. Det finns en bullervall mot Lugnetleden.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons