Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tomma lägenheter i Falun

Annons

Kopparstaden planerar byggande av 420 nya lägenheter i Falun. För boende och skattebetalande i kommunen är det angeläget att få svar på frågan vilka faktabaserade utredningar som kan finnas till stöd för projektet. Finns forskningsunderlag eller andra fakta som seriöst pekar på att det i centralorten kommer att skapas så många nya arbetstillfällen att detta lägenhetsbehov verkligen kommer att uppstå?

Om inte en omfattande nyetablering av näringsverksamhet kommer till stånd, finns knappast något incitament som talar för behovet av så storskaliga byggnationer. För inte alltför länge sedan jämnades hundratals moderna lägenheter med marken i Norslundsskogen på grund av lägenhetsöverskott i kommunen.

Risken förefaller nu uppenbar för en ny överetablering och därmed uppkomsten av nya problem med tomma lägenheter. En sådan utveckling kan i sin tur leda till äventyrandet av ekonomin inte bara för Kopparstaden utan i förlängningen även för Falu kommun. Hyresgäster och kommunens skattebetalare kan komma att få betala ett oerhört högt pris ifall behovet av nya lägenheter är byggt på en grundlös optimism i fråga om den framtida inflyttningen i kommunen.

LARS T OSCARSON

Mer läsning

Annons