Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tips i Pernillafallet

Annons

- Det värsta scenariot är att mördaren slår till igen och att vi löser mordet då, säger Jan Trygg, utredningschef.

Mordutredningen har legat nere under sommaren, men alla inkommande handlingar har registrerats. För tillfället går två utredare igenom ett 50-tal nya tips tillsammans med utredningschef Jan Trygg.

Efter Expressens artikelserie om olösta mord i somras fick polisen bland annat in tips om två män med anknytning till Främby. Jan Trygg säger att det fanns uppslag som var intressanta, och att man nu gör en inre spaning. Det betyder att olika register kontrolleras för att få fram uppgifter om till exempel bostadsadress, utseende och tidigare brott.

- Ibland ställer man sig frågande till varför folk inte hör av sig tidigare. Men många går nog och grunnar på saken och vill inte peka ut någon om de inte är helt säkra, säger Jan Trygg.

Pernilla Hellgren hittades strypt den 4 juni 2000 i ett skogsparti bredvid cykelvägen mellan Kvarnberget och Östra Främby. Den 31-åriga kvinnan mördades på väg hem från krogen av en okänd man, och när jakten på mördaren var som hetast arbetade ett 20-tal poliser med utredningen.

I dag jobbar två utredare med fallet. Varje månad omprövas beslutet att fortsätta arbetet med att kalla personer till förhör och höra uppgiftslämnare.

- Vi kan inte hålla på hur länge som helst. Så småningom har vi troligtvis bara en lokal polis som jobbar med fallet. Om ett tips kommer in bevakas det, men när det är klart återgår personen till sina vanliga rutiner, säger Trygg.

Enligt Trygg kommer många av sommarens tips, liksom tidigare, från människor som tycker att någon liknar polisens bild av gärningsmannen. Hittills har över 2 200 personer hörts om mordet på Pernilla Hellgren.

Jan Trygg tror att mördaren finns kvar i Dalarna och att han har anknytning till området där mordet skedde. Han är rädd att mördaren kommer att slå till igen.

- Man kan ju undra vad det är för person som kan bära på en sådan här hemlighet. Men det är möjligt att han förtränger vad han gjort; han är kanske inte medveten om det nu efteråt, säger Jan Trygg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons