Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya teletjänstcentraler planeras i Dalarna

Annons

Teletjänstcentraler är en växande verksamhet i landet. I Dalarna finns i dag ett tiotal som sysslar med olika typer av tjänster inom olika branscher.

Elva av länets kommuner har en längre tid diskuterat att tillsammans med Svenska Handelskammaren starta flera i form av ett EU-projekt inom Mål 2. Detta bland annat för att snabbväxande marknader ska få en professionell mottagarservice i regionen.

Projektet löper på tre år och målet är att under den tiden kunna starta fem teletjänstcentraler. Förhoppningen är att dessa under tiden ska lyckas etablera ett flertal internationella kontakter både med andra teletjänstcentraler och företag. Detta ska stärka Dalarna och göra länet mer attraktivt för nyetableringar.

Vilka områden som kan bli aktuella för de nya teletjänstcentralerna att arbeta med är inte helt klart. Men generellt kan det handla om sådana saker som telecom-IT, bank- och försäkringssektorn, handel, turism och evenemang.

Projektet ska i slutänden förhoppningsvis leda till att det skapas 200 nya arbetstillfällen i Dalarna.

Enligt Invest i Dalarnas beräkningar ska enbart teletjänstcentral-verksamheten om fyra år kunna sysselsätta två procent av alla yrkesverksamma masar och kullor.

Hela projektet är kostnadsberäknat till nära två miljoner kronor. Länsstyrelsen har redan beslutat att satsa 787 000 kronor. De övriga kommunerna ska satsa i förhållande till sin storlek. Faluns del blir exempelvis 100 000 kronor och den summan ska näringslivschefen Hans Ahlin i dag begära att kommunstyrelsens samhällsutskott beslutar att ställa upp med.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons