Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya tag för rening av Tisken

Annons

Det började med en inbjudan till miljöministern och kulturministern från Tiskens vänförening.

Det kan sluta med ett spännande miljöprojekt från länsstyrelsen om att hitta nya metoder för reningar av Tisken.

- Vi för nu diskussioner och undersöker nu möjligheterna om att skapa ett projekt, i samarbete med samhället, högskolan och näringslivet, som ska hitta ny teknik och metoder som i förlängningen ska kunna rena och sanera vattnet som rinner ut i Östersjön. Här är Falun och Världsarvet en viktig faktor. Då går det också att pussla ihop detta med Tisken, säger länsrådet Inger Eriksson.

Detta låter naturligtvis bra för ledningen inom Tiskens vänförening som arbetar hårt med att utveckla Falun till en trivsam sjöstad genom att rena och rensa upp i Tisken. Idéer och en tidsplan finns. Men det saknar pengar.

Det var därför som man i höstas skickade en inbjudan till miljöminister Lena Sommestad och kulturminster Marita Ulvskog.

- Vår tanke var att ett besök av dem skulle föra upp Tisken-frågan på en helt annan nivå. Vi skulle få nya tips och råd om hur man går vidare. Dessutom har de ett helt annat nätverk, säger Hans Dahlqvist, styrelseledamot i Tiskens vänförening.

Men de fick i stället ett samtal från landshövdingen Ingrid Dahlberg, som hade läst inbjudan. Hon meddelade att de ville vara med och hjälpa Tiskens vänförening.

- Jag blev både förvånad och glad. Ibland känner man sig tung men inte tillräckligt tung på det här viset. En inbjudan från landshövdingen betyder så mycket mer, säger Hans Dahlqvist.

Nu säger länsrådet Inger Eriksson att tanken på ett nytt reningsprojekt där Tisken skulle ingå, bara är i ett inledningsskede. Nu arbetar personer inom länsstyrelsen med att utreda vad detta skulle kosta och vilka möjligheter och målsättningar som finns.

- Mycket mer än så kan jag inte berätta i dag. Om ett halvår vet vi så mycket att det kan bli dags för länsstyrelsen att besluta om projektet kan starta. Då kan det också bli aktuellt att mer formellt bjuda in ministrarna till Falun, säger Inger Eriksson.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons