Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya strider i Centralafrika

Annons

Rebeller i Centralafrikanska republiken har angripit en stad i landets nordöstra delar. Det är de första striderna som rapporterats sedan franska regeringstrupper tvingade upprorsmännen tillbaka i fjol.

Rebeller angrep Birao, en liten provinshuvudstad nära gränsen till Sudans krigshärjade Darfur-region, vid gryningen på lördagen, enligt Damane Zakaria, militärchef för rebellernas styrkor som lokalt är kända genom den franska förkortningen UFDR.

Zakaria gjorde gällande att hans soldater erövrat staden, men en företrädare för franska militären tillbakavisade uppgiften.

Rebeller i landets nordöstra delar erövrade Birao den 29 oktober 2006, men förlorade staden en månad senare när franska styrkor och regeringssoldater gick till motangrepp. Rebellerna har haft kontrollen över ett halvt dussin städer i nordöst, men i mitten av december retirerade man från samtliga efter regeringsstyrkornas offensiv.

Centralafrikanska republikens president François Bozize har anklagat Sudan för att stödja upprorsmännen och säger att rebeller har korsat gränsen från baser i Darfur. Sudan nekar till anklagelsen.

En liten styrka med franska soldater finns i Birao för att skydda staden. De patrullerar runt i jeepar tillsammans med regeringssoldater.

Regeringsföreträdare och hjälparbetare har sagt att rebellerna fortfarande är aktiva i området samt att så många som 60 procent av invånarna i området har flytt. Birao är huvudstad i Vakaga-prefekturen och har en befolkning på cirka 56 000.

Staden är regelbundet isolerad från omvärlden under en sju månader lång regnperiod.

Centralafrikanska republiken, med en befolkning på 3,6 miljoner invånare, har plågats under decennier av armérevolter, kupper och uppror sedan landet fick sitt oberoende 1960. Fattigt och inklämt bland andra länder har det styrts av Bozize sedan 2003. Han kom till makten i ett rebelluppror där hans företrädare, Ange-Felix Patassé, störtades.

TT

Mer läsning

Annons