Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stora fabriker i Kina och Indien

Annons

I Indien redovisade ABB en orderingång 2003 som ökade 31 procent. Bland annat bokade ABB i Indien sin hittills största exportorder i Syrien på ett traditionellt produktområde som Ludvika haft. En leverans av sex luftisolerade 230 kilovolts transformatorstationer.

"Ludvikaprodukter" tillverkas i Vadodrafabriken som tillverkar högspänningsapparater och transformatorer och i Bangalore där kondensatorer tillverkas. Transformatortillverkningen i Vadodara invigdes 1999 och klarar upp till 400 kilovolt.

År 2000 flyttades från Ludvika tillverkningen av utomhusbrytaren EDF på 36 till 84 kilovolt, där Indien nu har världsansvaret.

Ludvikas systerfabriker i Kina är desto fler, bland annat tre transformatorfabriker i Ludvikaklass.

ABB Chongqing Transformer Co. bildades 1998 och tillverkar upp till 500 kilovolt med 650 anställda. Kapaciteten är som hela transformatorproduktionen i Ludvika varav hela 8 000 MVA gäller 500 kilovolt där Ludvikakunnandet är rådande.

1992 startade ABB Hefei Transformer Co. 450 anställda spottar ut 220 kilovoltstransformatorer.

ABB Zhongshan Transformer Co. har 230 anställda som tillverkar 110- och 220 kilovoltstransformatorer och som också reparerar 500 kilovoltspjäser i den snabbväxande Guangdongprovinsen. Med kunnande från Sverige byggs nu fabriken ut från 6 000 MVA till 10 000 MVA, alltså som Ludvikas kapacitet. ABB High Voltage Switchgear Co i Beijing startades 1995 och tillverkar mellanspännings och högspänningsbrytare med kunnande från Ludvika (Arboga), Norge och Schweiz.

ABB Huadian High Voltage Switchgear (Xiamen) har mellanspännings- och högspänningsbrytare upp till 500 kilovolt.

ABB Xiamen Switchgear Co. är största tillverkare av mellanspänningsställverk i hela regionen Asia Pacific och tillverkar ett mellanspänningsställverk kallat ZS1 som är något enklare än Ludvikas nya AX1. ABB Xian Power Capacitor Co. som ABB köpte 2000, har en produktionskapacitet på en tredjedel av Ludvikas volym, eller 3 500 Mvar.

Företaget har levererat till ABB kinesiska HVDC, SVC och seriekompenseringsprojekt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons