Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stadsturer med Rudolf och Berit

Annons

På tisdag är det dags för andra delen av årets serie stadsvandringar i Ludvika tillsammans med välkända hembygdsduon Rudolf Peterson och Berit Odnegård. Den inleds med en tur genom Marnäsområdet som också har kommit att kallas för Ludvikas vagga.

- Nu är vi inne på åttonde året med våra stadspromenader och det är lika roligt varje sommar, säger Peterson som tillsammans med sin kollega utgör en imponerande kunskapsbank när det gäller Ludvika stad i gamla tider.

- Efter samling i Kyrkparken går vi gamla genomfarten (Östra Storgatan) och kommer så småningom till Gammelgården där det också blir kaffeservering. Där ska vi även titta på den botaniska trädgården med många växtrariteter som Berit ska berätta närmare om.

Nästa stadsvandring, den 12 augusti, äger rum på den kulturmättade Hammarbacken där det finns många sevärdheter förutom de redan exploaterade.

- Vi ska bland annat titta på den "kinesiska muren", säger Rudolf med glimten i ögat och utan att avslöja för mycket på förhand.

Sommarens tredje och sista tur tillsammans med de båda stadsvetarna infaller den 19. Då ska det handla om Engelbrektsgatan i centrum, en gång Ludvikas mest betydande affärsgata med många olika verksamheter, bland annat Storfalls-Emmas pensionat, Tyrolercaféet och en rad småbutiker i olika branscher. Gatan blir inte mindre intressant av att den i botten vilar på fyllning av slagg från Marnäs hytta vid Ludvika ström.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons