Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya stadsplaner behövs

Annons

Dessa "brandkårsutryckningar" resulterar i "frimärksplaner", som det heter på kommunspråk. Med det menas att detaljplanen som hör till en viss fastighet ändras så att den så långt möjligt blir att stämma överens med fastighetsägarens önskemål.

Politikerna i planberedningen vill att det tas ett större grepp där man under en period satsar resurser på att modernisera planerna som gäller för centrumkvarteren. Något som stadsarkitekten Göran O. Sundell skulle välkomna.

-Vissa planer är 60-70 år gamla och väldigt otidsenliga. Förr styrde planerna i detalj vad fastighetsägarna fick göra och det är bra om planerna kan göras mer flexibla enligt den lagstiftning som gäller i dag.

Konsekvenserna av nuvarande frimärksplaner kan bli att en affärsidkare inte får göra de ombyggnader som affärsidkaren på andra sidan gatan fått göra, förklarar Sundell.

Han uppger att det är cirka 20 detaljplaner som behöver granskas och ändras så att de stämmer överens med tidens krav. Hur lång tid det arbetet kan ta och hur mycket det kan kosta har han ingen uppfattning om i dagsläget men planberedningen har gett tjänstemännen i uppdrag att bland annat plocka fram kostnadsuppgifter.

-Säkert kommer arbetet att pågå under en flerårsperiod men jag är övertygad om att det startar under 2007. Det måste hända något radikalt så fastighetsägare får möjlighet att bygga om och utveckla sina fastigheter, betonar Bengt Andersson (m).

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons