Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya sparkrav på skolan redan i år

Annons

- Jag har fått vissa signaler om detta, men vet inte om vi måste hämta hela underskottet redan innevarande år, säger skolchefen Anders Hjelm.

Barn- och utbildningsnämnden har under många år haft svårt att få ekonomin i balans med den budget som fastställs av kommunfullmäktige.

Förra året blev det ett negativt resultat med 6,6 miljoner kronor och det bidrar till att äventyra kommunens avtal med kommunakuten. Hade kommunen klarat balanskravet hade den kunnat få 17 miljoner kronor i bidrag från staten.

Nu kommer det signaler om att kommunledningen har för avsikt att sätta press på barn- och utbildningsnämnden.

Underskottet förra året på 6,6 miljoner kronor ska hämtas hem redan innevarande år. Detta kommer att få mycket påtagliga konsekvenser för förvaltningen, som hade mycket svårt att få ihop en budget i balans inför 2003.

Anders Hjelm bekräftar att det finns dessa signaler från kommunledningen. Han har dock inte fått någon formell framställan och inte heller någon uppgift om att det hela ska hämtas hem under innevarande år.

- Klart är att vi inte har några reserver att ta av och det kommer naturligtvis att märkas ute i verksamheten, säger Hjelm.

I stort enda sättet att hämta hem pengarna är att minska på personaltätheten. Det kommer helt enkelt att bli färre vuxna i bland annat skolan. Ska det hela tas på personal är det ett 25-tal heltidstjänster som måste bort.

- När vi fått den formella framställa ska vi titta på detta och då ser vi också vilka konsekvenserna blir, säger Hjelm.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons