Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya spännande former av stål

Annons

Vansbroföretaget Hydroforming Design Light AB (HDL) med Alvar Palmkrantz i spetsen är en av parterna i ett spännande forsknings- och utvecklingsprojekt som handlar om kunna forma avancerade stålprodukter.

-Tekniken finns, nu handlar det om att utveckla metoden så att den kan tillämpas och fungera praktiskt i produktion, säger Bosse Lilja, som arbetar inom Triple Steelix, det regionala utvecklingsprojektet för stålindustrin i Bergslagen.

Det är ett stort svenskt företag som lagt fram en förfrågan till HDL i Vansbro och Outokumpu Prinox i Avesta om möjligheten att med rostfritt stål konstruera detaljer med en hårdare yta än man normalt kan uppnå vid formning.

Nu ska man försöka utveckla tekniken för att kunna forma lätta komponenter av rostfritt stål och därmed hitta nya användningsområden för rostfritt stål.

Vilket det stora kundföretaget är kan man av sekretesskäl inte yppa i dagsläget. Inte heller vill man närmare beskriva den tänkta användningen av det formade stålet.

Förutom de båda dalaföretagen är Högskolan Dalarna och Avesta research center involverade i utvecklingsprojektet.

Först ska man nu göra en förstudie med syfte att ta fram verktyg och verifiera att teknik och teori kommer att fungera.

HDL i Vansbro har flera centrala uppgifter i projektet: Att utveckla verktyg och utföra formningsoperationerna samt att göra vissa materialtester av det rostfria material som Prinox tillhandahåller.

Bosse Lilja säger att det här är ett spännande projekt för Vansbros del.

-Men ännu är det alldeles för tidigt att kunna uttala sig om eventuella sysselsättningseffekter.

-Kärnan i projektet är att föra samman olika kompetenser, och det här är ett fint exempel på hur stora och små företag kan arbeta ihop och dra nytta av högskolans kompetens, säger Bosse Lilja.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons