Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skolan godkänd

Annons

Det var den 9 april 2003 som Strandens högstadieskola i Mora brann ner till grunden och tvingade fram ett omedelbart pusselarbete för att hitta provisoriska ersättningslokaler fram tills dess nuvarande moduler kom på plats.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Nils Carlsson (c) minns det som igår vad han gjorde den 9 april 2003.

- Rektorerna satt i S:t Mikaelsskolan och pratade om elprogrammet. Då kom en av kanslisterna in och berättade att "Strandens skola brinner". Det slog ner som en bomb och vi fick hjärtat i halsgropen allihop. Vi åkte dit och det var den värsta brand jag sett, men jag måste harangera alla inblandade, som gjorde ett fantastiskt jobb efteråt, först med att ordna ersättningslokaler, i gamla vårdskolan vid lasarettet och i S:t Mikaelsskolan och senare med att snabbt börja planera för det som vi sitter i nu, sade Nils Carlsson när han i fredags bjöd in pressen till en rundvandring i den nya tillbyggnaden i tre plan.

Nils Carlsson rosade kommunens projektledare, byggnadsingenjören Mats Jansson och Dan Pettersson för ett mycket gott arbete, som dessutom skett på rekordfart. Dan Pettersson är egentligen elevstödsamordnare vid Strandens skola, men utbildad ingen-jör och därför lämpad som "spindel" och bollplank mellan de tekniska experterna och personalen på de två olika skolorna. Ett jobb som inte minst gått ut på att ena två kulturer till en.

Resultatet har bland annat blivit nya NO-salar, nya slöjdlokaler, både för textil- och träslöjd, nya större personalutrymmen och lärararbetsrum. Allt planerat och genomtänkt i minsta detalj och med en färgsättning, som består av nyanser i gult, grönt, blålila och mörkrosa i de olika rummen.

Under sommarlovet kommer bland annat köket och matsalen att byggas om och göras större, vilket är nödvändigt när skolan ska ta emot fler elever.

Projektbudgeten på 35 miljoner kronor, pengar som Dalarnas Försäkringsbolag har betalat ut efter branden, ser också ut att hålla.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons