Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rör till Sjugare

Annons

Sedan slutet av 1970-talet har hushållen i Sjugare fått vatten via byns kommunala vattenverk.

- Det har fungerat bra, men när vi gick med i EU och fick nya regler så har det visat sig att vattnet har för höga halter av fluorid, berättar Göte Bergsten vid Leksand Vatten.

Innan EU-medlemskapet hade Sverige gränsvärdet 100 enheter fluorid, numera ligger gränsen vid 15 enheter.

- Vattnet i Sjugare ligger på 17 enheter så det är inte mycket över, men det är för högt. Fluorid är dock inget farligt, vi har det i tandkräm, fortsätter Bergsten.

En ombyggnad av vattenverket i Sjugare för att sänka halten av fluorid skulle bli allt för dyr och komplicerad, därför väljer man nu att dra ledningar tvärs över berget från Tällberg.

- Det blir en 2 500 meter lång ledning över ängar, genom hästhagar och fårbeten, i skog, uppför berg och sprängd genom berg.

- Nedanför Västberg går den under riksvägen och vidare till Sjugare, berättar Göte Bergsten.

Den nya ledningen innebär att de boende i gamla Plintsberg och Västberg kan få tillgång till kommunalt vatten.

- I gamla Plintsberg har byborna bildat en förening. Omkring 40 hushåll kommer att installera kommunalt vatten och avlopp. Det blir en inkoppling på det kommunala nätet och så bygger man själva resten av byns va-nät.

I Västberg är intresset svalare, kanske har det att göra med att det där bara är vattenledningen som kommer att dras genom byn, inget kommunalt avlopp.

Vad händer med vattenverket i Sjugare?

- Svårt att säga, det troliga är att det läggs ner helt och hållet.

Kan det inte vara kvar som reserv om något händer?

- Det hade varit önskvärt, men det är så strikta regler för vattenverk att det tar flera veckor innan man kan öppna dem igen och då är säkert det eventuella felet avhjälpt för länge sedan.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons