Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rön om kroppens bruna fett

Annons

Våra celler vet redan i förväg vilken fettvävnad de ska utvecklas till, den bruna som bränner fett eller den vita som lägger sig kring midjan, visar en ny studie. Upptäckten kan på sikt bidra till att motverka fetma.

Bakom de nya rönen står de två forskarna Barbara Cannon och Jan Nedergaard vid Wenner-Grens Institut, Stockholms universitet, och brittiska och amerikanska kollegor.

Forskarna har länge diskuterat om cellerna kan utvecklas åt två olika håll, att bli brun eller vit fettvävnad, eller om de är förhandsbestämda att bli det ena eller det andra.

Upptäckten förklarar enligt forskarna till viss del den egenskap som främst utmärker

brunfettet jämfört med det vita, nämligen dess möjlighet att använda energi, något en muskelcell måste kunna gör för att arbeta.

Det finns ett intresse bland forskare att kunna använda den bruna fettvävnadens potential att bränna fett och därmed kunna göra feta människor smala, eller snarare motverka att fetma alls uppstår.

Enligt studien verkar det som om det finns vilande brunfettceller i kroppen som med rätt stimuli skulle kunna förmås utvecklas till aktiva, fettförbrännande celler. Vuxna människor har ansetts ha ganska lite brunfettvävnad, men nya undersökningar med nya tekniker håller enligt forskarna på att förändra den bilden.

olika vävnader, säger Barbara Cannon.

Studien publiceras i den amerikanska vetenskapstidskriften PNAS.

TT

Mer läsning

Annons