Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rön kring benskörhet

/
  • Benskörhet. Kommer smygande, varannan kvinna är drabbad, påpekar reumatologens överläkare Britt Marie Nyhäll Wåhlin på Falu lasarett.

Annons

Britt Marie Nyhåll Wåhlin, överläkare på Falu lasaretts reumatolog har länge forskat, deltagit i stora internationella studier och behandlat patienter med benskörhet.

- All forskning kring osteoporos är värdefull, men det tar tid innan forskningsresultat öppnar för nya behandlingsmetoder, säger Nyhäll Wåhlin.

- I dagsläget har vi flera nya läkemedel som med framgång kan bygga upp cellerna. En del av läkemedlen används redan med god effekt vid reumatiska inflammationer. Och vi vet att ihärdiga inflammationer kan orsaka benskörhet. Flera nya preparat som stärker cellerna är således på ingång, påpekar Nyhäll Wåhlin.

Osteoporos är en smygande sjukdom. som ofta drabbar kvinnor. Dels hör den till åldrandet, andra gånger förknippas benskörheten med klimakteriet och bristande östrogen, som i sin tur förändrar immunförsvaret.

Enligt flera internationella forskare, nyss på stort läkarsymposium i San Francicso, skulle en hittills okänd effekt av den tysta inflammationsprocessen förknippas med kroppens förmåga att nybilda ben i skelettet. Som i sin tur försämras och leder till benskörhet/osteoporos. Flera internationella forskare studerar det komplicerade samspelet mellan ämnen i immunförsvaret, både skyddande och skadande under olika förhållanden.

Reumatikervård och behandling av osteoporos ligger inom samma område.

Läkemedel och preparat som under senare år används inom reumatikervården kan även bli behandlingsalternativ vid osteoporos.

Varannan kvinna och vart fjärde man drabbas av benskörhet, som leder till frakturer på ben och kootor.

- Det är oerhört viktigt att vi redan i unga år skaffar oss god livsstil, att vi rör på oss, motionerar och äter bra kost, påpekar överläkare Britt Marie Nyhäll Wåhlin.

NY SVENSK MEDICIN:

Ett nytt medel mot benskörhet har nyss lancerats av läkemedelsföretaget Medivir.

Företagets forskare har under fem år utvecklat ett läkemedel med mycket lovande resultat. Medlet mot benskörhet MIV-701, börjar nu testas på en människa.

I redan inledda försök kommer läkemedelsföretaget att undersöka hur kroppen tar upp och tolererar medlet i tablettform.

I laboratorieförsök och omfattande prekliniska studier har medlet visat sig vara effektivt och dessutom kraftigt minskat nedbrytningen av ben.

Medivir ser starten med substansen MIV-71 som en betydande milstolpe när det gäller behandling av den utbreddda folksjukdomen benskörhet.

Det medicinska behovet är stort både för artros, benmetastaser och benskörhet.

Intresset från globala läkemedelsföretag är stort när det gäller nya rön behandlingar.

Den globala försäljningen av läkemedel för benskörhet beräknas 2008 uppgå till nära 80 miljarder kronor.

SVERIGE TOPP:

Sverige ligger i topp när det gäller osteoporos. Var tredje kvinna över 70 år är drabbad av benskörhet.

Hur vet man? Upptäcks ofta i samband med en eller flera frakturer, som i sin tur kräver behandling. Falu lasaretts reumatolog har bentäthetsmätare som ger information om skört skelett. Går att få via remiss från husläkaren.

Riskfaktorer. Rökning, ärftlighet, långvarig cortisonbehandling, en mager kropp och förlust av östrogen.

Benbrott. Är den vanligaste konsekvensen av ett skört skelett. Det förekommer hos varannan kvinna och var fjärde man över 50 år.

Behandlingen. Sker med tillskott av D-vitamin och kalcium, liksom läkemedlet bisfosfonater.

Rekommenderas. Motion och riklig konsumtion av D-vitaminrik mat, exempelvs mjölkprodukter och gröna grönsaker, förebygger och lindrar symptomen för benskörhet.

Benskörhet är en tyst smygande sjukdom, ännu med stora mörkertal.

Mer läsning

Annons