Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya rektorn vill förebereda för IT-åldern

Annons

Nås är ju inte precis långtbortista för en Mockfjärdsinnevånare.

Och hon har också stiftat bekantskap med bygden innan. Maken är för övrigt delägare i ett Nåsföretag och själv har hon ofta tagit till klubben i området.

- Jo, jag brukar spela golf på banan i Snöån, berättar Karin Matsson.

Och nu blir det pendling Mockfjärd-Nås som gäller.

- Jag har förut pendlat hemifrån till Leksand och Borlänge så själva resandet blir nog inget större problem.

Erfarenheten från skolan är rik. Hon har en utbildning som barnskötare i botten och från slutet av 1970-talet verkade hon i Gagnefs kommun som elevassistent och lärarvikarie. 1996 blev hon färdig grundskollärare efter studier i Gävle och den första tjänstgöringen kom i Insjöns skola.

Karin Matsson har vidare verkat på Leksands gymnasium och som biträdande rektor i Borlänge. På meritlistan finns också en skolledarutbildning vid Dalarnas högskola i Falun.

Dessutom sitter hon själv fortfarande på skolbänken.

- Ja, jag arbetar på en fil mag-examen via distansstudier på specialpedagogutbildningen vid Göteborgs universitet, berättar Karin Matsson.

Hon är ursprungligen från Hälsingland men flyttlasset gick i tonåren till Mockfjärd och nu är det mesta av hemdialekten bortslipad.

- Men när jag blir ilsken så kommer hälsingemålet, lovar Karin Matsson.

Och förmodligen lär väl en eller annan Nåsbatting få höra något exempel på det vad det lider.

Hennes nya post innebär att hon leder verksamheten för tre dagisavdelningar, ett fritis, förskolan samt låg- och mellanstadieklasserna vid Nederborgs skola. En undervisning som drivs i positiv anda och där personal och elever trivs är en självklar målsättning.

Dessutom är datorernas intåg i skolan en nyckelfaktor.

- Vi måste förbereda eleverna på IT-samhället. Det omfattar så stora omvälvningar och vi måste lära dem att datorn inte bara är för spel utan ett arbetsredskap som man måste behärska för att klara sig i framtiden, säger Karin Matsson.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons