Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya räddningschefen vill ha säkra fjäll

Annons

Sedan några veckor har en ny räddningschef varit på plats i Malung. Håkan Brantås var namnet och han kommer närmast från Järfälla.

Håkan Brantås är ursprungligen västmanlänning men har i drygt 30 år verkat i Järfälla . Första brandslangen greppade han som 19-årig vikarie anno 1970. Sedan dess har han bland annat arbetat som brandförman, brandmästare och utbildningsbrandmästare. 1999 värvades han till Statens räddningsverk i Rosersberg och var där lärare och samordnare.

I och med att civilförsvaret bantades, skars också verksamheten vid Rosersberg ner och det blev läge att söka sig nya marker. Malungs kommun var då lockande; utförsåkning och ett allmänt naturintresse talade för bygden.

- Vi har haft andelsstuga på Kalvåsen sedan 1980, så jag kände till och tyckte om området, berättar Håkan Brantås.

Är Malung en temporär mellanlandning?

- Så har jag inte tänkt. Men det är en provanställning på ett halvår och det är ett bra upplägg både för mig och kommunen att prova på varandra.

Hur känns den nya sysslan och Malungsmiljön?

- Jag har ju bara varit här i några veckor och det har också varit semestrar. Det är alldeles för kort tid för att få några större insikter.

Han har dock hunnit sätta sig in i en del frågor. En fråga som det tvistats om under åren är situationen vid brandstationen i Tandådalen.

- Det är den högst prioriterade frågan i verksamheten. Där hoppas jag verkligen att det snart blir klart med en bra lösning, säger Håkan Brantås.

Överlag innebär turistmyllret i Transtrandsfjällen en faktor som kräver särskild uppmärksamhet.

- Situationen där är mycket speciell. Tillsammans med fjällnäringen, föreningarna och andra intressenter där uppe, måste vi satsa vidare på att öka fjällsäkerheten. "Säkert fjäll" är ett motto jag skulle vilja etablera.

Rekryteringen till yrket är överlag ett stort problem. På landsbygden tillkommer också faktorn med deltidsanställda; det finns sällan utrymme för heltidsanställningar. De flesta som verkar inom räddningstjänsten måste ha ett annat jobb också.

- Rekryteringsfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Då verksamheten är beroende av deltidsbrandmän måste vi arbeta för att skapa bättre möjligheter för dem.

Bättre chanser till fortbildning är där en nyckelfaktor.

Landsbygdsläget kräver också ett bra samarbete med grannkommunerna.

- Det finns ett bra nät och det är en viktig bit att fortsätta utveckla, säger Håkan Brantås.

Schablonbilden av räddningstjänsten handlar oftast om brandsläckning och insatser vid trafikolyckor. Men enheten har en betydligt vidare uppgift än så. Inte minst är det förebyggande arbetet viktigt.

- Ja, det finns mer i yrket än tut och sprut. När vi måste rycka ut beror det på att något gått fel. Och det bästa är förstås om man kan förhindra att det felet över huvud taget uppstår, säger Håkan Brantås.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons