Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya planer för centrum

Annons

Konsultföretaget WSP har utrett vilka konsekvenser ett öppnande av Stationsgatan får.

Förslaget är att göra gatan till en esplanad med trädremsa i mitten och på båda sidor. Busstrafiken finns kvar trots att privata bilister släpps fram. Några nya parkeringar utöver de som finns i dag, vid södra delen, blir det inte.

Ett mitträcke ska hindra spring över gatan och leda gående till de särskilda upphöjda passager som planeras. Cykelbanor på båda sidor i trottoarnivå planeras. Gatan ska vara stängd för privat trafik mellan 22 och 09.

Hastigheten begränsas till max 30 km/t. Vid korsningen Ovanbrogatan-Stationsgatan byggs en rondell.

- Det blir en mer stadsmässig gata, säger Mattias Ahlgren och Robert Carling som jobbat fram förslaget.

28 träd behöver tas ned eller flyttas.

- Det är viktigt att behålla de stora solitärträden.

Återplantering föreslås göras med lind.

Fastighetsägarna i centrum är beredda att står för halva kostnaden. Totalt beräknas ombyggnaden kosta 14 miljoner kronor. Plus kostnaderna för en rondell.

Utöver detta utlovas fastighetsägarna även stora investeringar i centrum. Både nybyggnad och upprustningar av befintliga hus.

- Det behövs en lång rad andra satsningar och investeringar i centrum, säger kommunalrådet Peter Hultqvist, glad åt att fastighetsägarna är beredda att ta ansvar för centrum.

Masmästaren AB är berett att investera i storleksordningen 70 miljoner kronor. Bland annat i 30-40 lägenheter plus affärslokaler på "brända tomten".

- Det kan bli 2 500 kvadratmeter lägenheter och 2 500 kvadratmeter lokaler, säger vd Örjan Willemark.

En utveckling av Bragegallerian ingår också i planerna. Som alltså ska förverkligas. Om Stationsgatan byggs om - och öppnas för trafik. Planerad byggstart är hösten 2006.

Diös utlovar också investeringar i centrum, om gatan öppnas. Länge har fastighetsägare krävt trafik på Stationsgatan. För att tillgängligheten till centrum ska bli bättre.

Genom att satsa pengar på en utveckling visar de att de menar allvar när de säger att gatan betyder mycket för hela centrum:

- Vi skulle inte gå med på att utveckla Stationsgatan om vi inte skulle se någon vinning i det, säger Örjan Willemark.

Peter Hultqvist menar att man inte ska se på Stationsgatan som en isolerad fråga i centrum. Genom den avsiktsförklaring som kommunen och fastighetsägarna ska enas om kopplas frågan till fler investeringar.

- Det ena förutsätter det andra. Det ligger mycket i potten, som Hultqvist uttrycker saken.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons