Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya passregler upprör

Annons

Polismyndigheten i Dalarna, med länspolismästaren Matts Johansson i spetsen, har beslutat att ansökningar och hämtning av pass bara ska kunna göras på fem orter i Dalarna. De fem orterna är Borlänge, Avesta, Falun, Ludvika och Mora.

Innebörden av detta beslut är att samtliga Västerdalsbor har närmast till Mora och att det kommer att kosta 500 kronor bara i resekostnader.

Dessutom kommer passhanteringen förmodligen bara att ske under dagtid och då måste de som vill ha ett pass även ta ledigt från sitt arbete.

Nu ska visserligen en särskild grupp se över om utlämningen kan ske också på andra orter. Men i dagsläget innebär beslutet, där inte ens kommunen fått vara remissinstans, att det bara är på de fem ovan angivna orterna i Dalarna som passhantering kommer att ske i framtiden.

I Malung har man reagerat kraftigt mot beslutet som man anser inte tar hänsyn till stora delar av Dalarna.

Förre polismannen och centerpartisten Björn Rosén i Malung motionerade också i senaste kommunfullmäktige i Malung om saken.

I sin motion föreslog han att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att agera snabbt i ärendet för att om möjligt få till stånd en ändring av polismyndighetens beslut så att passhanteringen får finnas kvar inom Malungs närpolisområde.

Och kommunen har också reagerat och agerat blixtsnabbt. Bara tre dagar efter att Björn Rosén motionerat i frågan skickades en skrivelse till Rikspolisstyrelsen som undertecknats av Malungs kommunalråd Kurt Podgorski och kommunchefen Eric Wickes.

I skrivelsen till Rikspolisstyrelsen protesterar Malungs kommun kraftigt mot planerna för denna försämrade service när det gäller passhanteringen. Kommunen hoppas att planerna skrinläggs och om så inte blir fallet kräver Malungs kommun att kommunala företrädare ges möjlighet att träffa beslutsfattande instanser innan ett slutgiltigt beslut fattas i frågan.

I sin skrivelse konstaterar också Malungs kommun att ny teknik oftast underlättar och ger möjlighet till en snabbare hantering för de flesta service- och tjänstefunktioner men att denna möjlighet till en förbättrad service ofta saboteras genom indragningar av nödvändiga fysiska mötesplatser. Det här fallet är ett "paradexempel" på detta, menar de kommunala företrädarna med kommunalrådet Kurt Podgorski i spetsen.

Det ifrågasätts också att man har den här hanteringen i både Borlänge och Falun men att hela Västerdalarna utelämnas. Det borde finnas en plats för passhantering också i Västerdalarna, som utgör en stor del av Dalarnas yta.

I den här frågan kommer inte bara Malung utan hela Västerdalarna att ta strid.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons