Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya pantregler gäller

Annons

Samtliga burkar och flaskor som går att panta ska vara försedda med godkänd pantsymbol och information om hur mycket pengar man får för panten.

Saknas symbol får de inte införas och säljas i landet. Däremot är det tillåtet för en privatperson att köpa en dryck utomlands och ta med sig hem även om dryckens behållare inte ingår i pantsystemet.

Lagen gäller endast drickfärdiga drycker. Det går till exempel inte att panta plastflaskor med saftkoncentrat eller konservburkar. Dessutom finns undantag från regeln.

Mejeriprodukter och juicer berörs inte av den nya lagen trots att de är drickfärdiga.

Den som ändå säljer icke godkända burkar eller flaskor kan åka på en rejäl straffavgift. Upp till 50000 kronor kan man bli tvungen att punga ut.

Det är kommunernas miljöförvaltningar som ska se till att den nya lagen efterlevs. Hans Andersson är miljöinspektör på Hedemora kommun. Han tycker att det är oklart vad den centrala myndigheten, Jordbruksverket, egentligen förväntar sig av kommunernas tillsyn.

Han tror inte det kommer att bli en högprioriterad uppgift att leta efter lagbrytare mot pantsystemet.

- Vi kommer inte att föra några systematiska kontroller, men är det så att det kommer in en anmälan kommer vi självklart att titta på den, säger Hans Andersson.

Han tycker det är bra att den nya lagen har kommit, men det borde ha skett mycket tidigare.

-De senaste åren har vi fått mycket privatimport av plåtburkar. Folk har inte vetat vad de ska göra av dem. Nu blir det bättre för kunden, säger Hans Andersson.

Varken på Konsum eller Hemköp i Hedemora känner man till den nya lagen.

Rent tekniskt sköts omställningen av returmaskinerna centralt via internet av inhyrda företag.

Därför berörs inte personalen direkt av den nya lagen.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons