Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya mätare en dyr affär

Annons

I dag när elbolagen skickar ut sina räkningar så är alla utom en per år preliminärt beräknade på hur mycket el abonnenten gjort av med. Den sista räkningen är en slutfaktura baserad på avläsning av faktisk förbrukning. Den kan ibland bli något av en chock för abonnenterna om det exempelvis varit en kall vinter som ger utslag på slutfakturan.

Men det ska bli slut med det. Landets elbolag har kravet på sig att före år 2009 ska alla fakturor gälla den faktiska förbrukningen. Det innebär att bolagen måste kunna fjärravläsa varje mätare.

Falu Elnät har redan börjat byta ut mätarna för att kunna göra det. Förra året byttes 3 000 mätare i Bingsjö/Dalstugeområdet och i Vintjärn/Svartnäsområdet. Och de kunder som fått nya mätare får nu också den nya typen av fakturor.

I år går bolaget vidare och byter mellan 4 000 och 4 500 mätare i bland annat Sågmyra, Grycksbo och Vika.

Men bytet av mätare är en dyr affär för bolagen. Varje ny mätare kostar 2 000 kronor. Inklusive de mätare som redan bytts kostar det därmed bolaget 58 miljoner kronor.

Övriga elbolag kommer också att få dryga kostnader och de gör nu vad de kan för att pressa priserna.

- Vi tittar nu tillsammans med Dalarnas elnätsägare på om vi kan gå ihop och göra större inköp och därmed få ner priserna, säger Falu Elnäts vd Bengt Gustavsson.

Men oavsett hur mycket priserna kommer att kunna pressas måste någon betala det. I första hand blir det givetvis nätbolagen men i slutändan kommer troligen notan på något sätt att hamna på elabonnenternas fakturor.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons