Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya langare i farten

Annons

Att kartlägga langarna blir den svåraste uppgiften när det gäller att nysta upp narkotikaanvändningen och försäljningen till ungdomar på Västra skolan.

Jan Trygg berättar att flera av de inblandade ungdomarna kommer att utfrågas om var de har fått tag på hasch.

- Detta kommer att bli väldigt känsligt och jag är inte säker på att vi kommer att få något svar på den frågan, säger Jan Trygg.

Han säger samtidigt att polisen i Falun i dag har ganska god kontroll på langare som är äldre än de personer som man misstänker är inblandade i det här fallet.

När polisen har hört de inblandade har de mötts av flera ungdomar som visar upp en arrogant och tuff attityd, trots att deras föräldrar är med. Men det finns dock ungdomar som är mer ångerfulla.

Men vad är det för personer som kan tänka sig förse högstadieungdomar med narkotika?

För Widar Andersson, som har ett långvarigt arbete inom Hasselkollektivet bakom sig, är svaret självklart:

- Det handlar om personer som själva är missbrukare. De säljer narkotika för att finansiera sitt eget missbruk. I det här fallet kan jag tänka mig att langarna är personer som ungdomarna känner. Det är nämligen väldigt ovanligt att ungdomar i den åldern introduceras av för dem okända personer.

För Widar Andersson skulle det inte vara helt otroligt att langarna är i samma ålder som de som nu förhörs av polisen.

- Det har hänt att man upptäckt att det är högstadieelever som är langare. Men i det här fallet är jag orolig eftersom polisen säger att man inte vet vilka det handlar om. Då krävs omfattande spaningsverksamhet. Har Falupolisen resurser till detta?

Widar Andersson säger också att ungdomarna också anammat regionstanken Falun-Borlänge på ett helt annat och snabbare sätt jämfört med de vuxna. För många ungdomar är Falun-Borlänge i dag en stor stad vilket automatiskt gör narkotikamarknaden betydligt större.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons