Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kravaller i Köpenhamn i natt

Annons

Gatstenar och brandbomber haglade mot poliser, bilar sattes i brand och på gator byggdes barrikader och tändes eldar.

Polisen svarade med tårgas och grep nära 180 personer när Köpenhamn åter skakades av upplopp.

En av de gripna fördes till sjukhus med skador efter att ha träffats av en gatsten i nacken.

Tidigt på lördagsmorgonen befann sig hundratals protesterande på sidogator i Nörrebro och Christianshavn. Där byggde de barrikader av cyklar, bråte, sopcontainrar och annat som de sedan satte eld på.

Polisens informationschef Flemming Steen Munch betraktade aktivisterna som "helt hämningslösa".

Enligt uppgifter från nyhetsbyrån NTB var det tyska aktivister som låg bakom nattens och morgonens upplopp, men uppgiften kunde inte bekräftas av polis.

Upprinnelsen till nattens och morgonens upplopp var en fredlig protest på Gammeltorv som sent på fredagskvällen samlade 800 personer. Enligt polisen gick allt lugnt till väga.

Vid Sankt Hans-torget slöt flera protesterande upp. Till att börja med var det lugnt och bra stämning. Men efter en timme började en grupp maskera sig, bryta upp gatsten och fylla på vätskor i flaskor. Då gav demonstrationsledningen upp och några av demonstranterna började att kasta brandbomber, gatstenar och andra föremål mot polisen.

Polisen svarade med tårgas och demonstranterna delade upp sig i flera mindre grupper. Och efter det kom ständigt nya rapporter om uppflammande bränder och barrikader som de protesterande byggt upp runtom i Nörrebro. Vid ett tillfällen gick strömmen i stora delar av stadsdelen. Det enda ljuset kom från de brinnande barrikaderna.

Oroligheterna spred sig senare till stadsdelen Christianshavn. Där trängde protesterande in i en skola och på ett gymnasium där inredningen slogs sönder. Datorer slängdes ut genom fönsterrutor och polisen bombarderades med sten.

Flera hundra människor, bland dem minst fem svenskar, har gripits under upploppen som startade i torsdags. På lördagsmorgonen berättade polisen att 77 personer har häktats efter långvariga förhör medan 14 frigivits.

Kravallerna startade efter att polisen stormat Ungdomshuset på Jagtvej. Efter det förvandlades centrala delar av Köpenhamn till vad som har beskrivits som en krigszon, med sammandrabbningar mellan till tänderna rustad kravallpolis och ofta maskerade demonstranter. Minst sex människor har skadats under upploppen.

Protesterna riktar sig mot att Ungdomshuset har sålts till en frikyrka som kan tänka sig att riva byggnaden där unga hållit till i många år.

TT

Mer läsning

Annons