Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya krav om prioritering i sjukvården

Annons

Revisorernas rapport ger nytt bränsle till den känsliga debatten om prioriteringar inom vården. I princip uppmanas landstingets politiker att göra tydliga prioriteringar, förbättra dialogen med professionen - och inte minst bli väsentligt tydligare i sin kommunikation med medborgarna.

"De förtroendevalda behöver förmedla sina prioriteringar tydligt till medborgarna så att dessa bibringas en realistisk uppfattning om vårdens möjligheter och begränsningar", konstaterar revisorerna i sin rapport.

Revisorernas synpunkter förstärker chefsläkare Bo Petterssons krav på större tydlighet. Pettersson arbetar vid Norslunds vårdcentral i Falun och är en av flera läkare i Dalarna som för närvarande håller på att formulera egna prioriteringslistor, liknande den som Östergötlands landsting under stor uppmärksamhet diskuterade i höstas.

- Det är ditåt vi är på väg - att göra medvetna prioriteringar och redovisa dem öppet, det är en nationell trend, sa han till tidningen före jul.

Men landstingsrådet Alf Johansson (s) är, som han uttrycker det, oomkullrunkelig i frågan.

- Min grundinställning har alltid varit att det är inom den medicinska verksamheten prioriteringarna ska ske.

Han ger läkarna sitt stöd för de prioriteringar som görs, men vägrar att ge efter för revisorernas krav på politiska prioriteringsbeslut.

Sedan 2002 pågår ett prioriteringsarbete inom två medicinska specialiteter i Dalarna, plastikkirurgi och kvinnosjukvård. I år ska arbetsgrupperna redovisa resultatet för den politiska ledningen.

- Men det ändrar inte vår inställning, säger Johansson och fortsätter:

- Vi har sedan länge en låg prioritet på till exempel skönhetsoperationer, men har aldrig ställt någon utanför systemet och tänker inte göra det efter de här två rapporterna heller.

Vad förväntar du dig då av rapporterna?

- Att vi får tydligare besked om hur prioriteringsarbetet sker.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons