Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya kommunalrådposter och höjda arvoden retar socialdemokraterna

Annons

Förslaget i sin helhet kritiseras av socialdemokraterna. Inte minst de nya arvodesbestämmelserna.

-Jag vet ingen annan kommun av Rättviks storlek som har så många kommunalråd, säger Anki Dåderman.

Enligt förslaget ska Jonny Jones som heltidskommunalråd arvoderas 110 procent av grundbeloppet 39000 kronor i månaden - totalt 42900 kronor. Grundbeloppet är i dag 34000 kronor.

En ökning på drygt 6000 kronor mot i dag.

Hans Jonsson (c), föreslås få ett 60 procentigt arvode som kommunalråd och förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Föreslagne kommunalrådet och andre vice ordförande i kommunstyrelsen Björn Guström (fp) föreslås få 55 procent av grundbeloppet. Totalt 21450 kronor.

Centerpartisten Inge Östlund föreslås få 50 procent av grundbeloppet för uppdraget som kommunalråd och personalutskottets ordförande. En löneökning från drygt 5000 kronor, fem procent av dagens lägre grundbelopp, till 19 500 kronor.

De sju ordinarie ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott föreslås få 20 procent av nya grundbeloppet 7800 kronor i månaden. Den arvodesnivån ska möjliggöra en dags politiskt arbete i veckan.

Socialdemokraterna är kritiska.

- I valrörelsen gick majoriteten inte ut med förslaget på fyra kommunalråd, säger Kerstin Forsberg.

- Vi frågar oss varför arvodeshöjningen måste vara så stor för personalutskottets ordförande. Förslaget ignorerar totalt oppositionen i fullmäktige. Med valresultatet för ögonen borde vi socialdemokrater, som kommunens största parti, i alla fall varit med i diskussionerna om en oppositionsrådspost. I stället ska "de fyras gäng" styra kommunen i framtiden, säger Anders Björkman.

- Om detta går igenom är det några få som ska besluta om allt i kommunen. Jag är oroad, säger Jan Dahlqvist.

Majoriteten understryker att förslaget inte är en uppfinning i Rättvik. Liknande organisationer finns i andra kommuner i landet, bland annat i Stenungsund. I dagens politiska system i Rättvik finns det enligt Lars Wennås 138 politiska uppdrag. I den nya organisationen något färre, 120 uppdrag.

- Det här betyder inte att det blir färre politiker. Förhoppningsvis kan i stället färre ta på sig mer än ett uppdrag. Arvodeskostnaderna hade dessutom höjts med den gamla organisationen, eftersom grundbeloppet ändå hade räknas upp till en nivå som motsvarar nivån för en högre kommunal chef. Arvodesnivån i Rättvik blir inte orimligt hög. Tanken med förslaget är att fler ska ha en större möjlighet att ta del i kommunens dagliga politiska arbete, säger kommunalrådet Jonny Jones (c).

Den nya politiska organisationen avgörs av ett extrainsatt fullmäktigemöte den 28 december.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons