Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya känslor i Ingmarsspelen

Annons

Lizette Pålsson är ny i rollen som Ingmarsspelens Gertrud. Tillsammans med Byns Mats Larsson ska hon röra om känslorna både hos publik och övriga aktörer i årets upplaga av den klassiska föreställningen.

Lizette Pålsson hade knappt hört talas om Ingmarsspelen när hon fick erbjudandet om att spela den kvinnliga huvudrollen, Gertrud.

- Det kändes annorlunda att läsa manuset, det var nog mest språket som var nytt för mig. Men när jag mötte de andra skådespelarna så kom också helheten, säger Lizette Pålsson.

- Hittills har det varit kul att repetera och jag trivs bra. Det är en otroligt vacker scen vi spelar på, säger Lizette.

- Lizette känns som en flicka som vuxit upp här i Nås, säger

regissören Katarina Ehnmark.

Katarina Ehnmark hoppas mycket på att årets föreställning kommer att innehålla mer känsla för den ursprungliga historien om de utvandrande nåsbönderna.

- Föreställningen kommer att kännas nyare och fräschare i år. Dels genom Lizettes rolltolkning, dels genom att Byns Mats Larsson i rollen som Tims Halvar tillför spelet mer lokalanknytning, säger Katarina Ehnmark.

- Jag har fått höra historier om hur det verkligen gick till genom min farfar. Med de gamla berättelserna går det att sätta sig in i historien, säger Byns Mats Larsson.

Trots att han är född i Nås under Ingmarsspelens premiärvecka 1959 har han aldrig deltagit aktivt i föreställningen, förutom då han som liten sålde program för en krona styck.

- Det känns väldigt spännande inför premiären. Detta blir första gången på många år som jag inte får se spelet, säger Byns Mats Larsson.

Nya skådespelare betyder också förändringar för dem som varit med ett tag. Lasse Pierrou som gör spelets Hellgum fick redan efter de första repetitionerna nytt motstånd.

- Byns Mats tolkning av Tims Halvar har gjort att jag måste ta i ännu mer för att föra fram Hellgums mörka sidor, säger Lasse Pierrou.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons