Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya jobb tack vare uppfinnartävling

Annons

De nya jobben är ett resultat av Väsman Invests uppfinnartävlig för ett par år sedan. Då lämnade Jan Dimon från Norberg in en ide på en bärsele som man kan hänga exempelvis en häcksax i utan att skada axlar och rygg. Han vann tredje pris

- Jag vet hur det är att klippa häckar, säger Jan Dimon vars axlar tog stryk och väckte tankar som för tre år sedan gav idén till bärselelyften.

- Det var Arne Pettersson hemma på arbetsförmedlingen i Norberg som fick mig att skicka in bidraget till Väsmans uppfinnartävling.

Efter uppfinnartävlingen så togs en prototyp fram av Väsman Invest och Almi som visades en trädgårdsmässa i Älvsjö.

- Drottningsholms slottsträdgård lånade den. De har ju mil med häckar och de provade den, de är entusiastiska, säger Anders Stark, som nu ska sköta marknadsintroduktionen och montera redskapsbäraren i företaget Eurosprays lokaler på Östra Storgatan.

Den som arbetat med en häcksax vet hur tungt det är att arbeta med en maskin som ibland ska arbeta i axelhöjd. Uppfinningen kan liknas vid en ryggsäck där tyngden tas upp av höften.

- Så personal inom parkförvaltningar, kyrkogårdar och på andra ställed där det finns långa häckar är intresserade. Det blir bättre arbetsställning och personer som skadats av att klippa häckar kan komma tillbaka till jobbet, bedömer Anders Stark.

I princip går det att hänga andra maskiner i bärselen som trimmers, tunga kameror och annat som kan hjälpa yrkesfolk som måste arbeta lång tid med sina tunga maskiner.

- Men det vi märkte på Älvsjömässan var allmänhetens stora intresse, säger Stark.

Men då blir den professionella bärselen för dyr så nu håller man på att utveckla en lättare variant av Dimonlyften som ska kunna säljas för 2 900 kronor som anses vara smärtgränsen för en konsumentprodukt. Större serier lockar och därmed en bättre prisbild,

Den första serien med de professionella lyftarna är redan såld.

Väsman Invests vd, Kjell Nyqvist, tycker att det är roligt att uppfinnartävlingen nu resulterat i en produkt och det hoppas han också ska bli fallet med uppfinnartävlingens vinnande bidrag:

- Testen av minireningsverket är nu inne i slutfasen och resultaten är lovande. Nu ska vi hitta en lämplig partner som kan branschen och marknaden. Reningsgraden är så goda att de är klart bättre än de gränsvärden som de kommunala reningsverken har på sig, säger Kjell Nyqvist som gärna ordnar en ny uppfinnartävling:

- Men det får vänta till Väsman Invest fyller 20 år det kostar både pengar och kraft att ordna en uppfinnartävling och tar också sedan stora resurser i anspråk när man som vi vill göra något av de vinnande bidragen, säger Kjell Nykvist.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons