Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hot om terror

Annons

- Korsfararna och judarna förstår bara mordens, blodsutgjutelsens och de brinnande tornens språk, sade rösten - sannolikt en anspelning på terrorattacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001.

Rösten som sades vara al-Zawahiris uppmanade muslimer att fortsätta bedriva jihad och att ''resa vapen mot sina fiender amerikanerna och judarna''.

Irakierna står inte ensamma i kampen mot den amerikanska ockupationen av deras land, hette det på bandet.

- Attackera de beskickningar som tillhör USA, Storbritannien, Australien och Norge och dessa länders intressen, företag och anställda. Låt marken brinna under deras fötter och sparka ut dessa kriminella ur era länder, sade den förmodade al-Zawahiri.

Det är första gången som Norge har pekats ut på detta sätt som terroristmål, och det norska utrikesdepartementets presstalesman Eirik Bergesen sade att Osloregeringen febrilt försöker få veta mer om saken.

- Det är för tidigt att säga konkret vad vi kommer att göra, sade Bergesen enligt nyhetsbyrån NTB. UD bad dock landets alla ambassader att informera norska näringsidkare utomlands om hotet.

Forskaren Brynjar Lia vid norska försvarets forskningsinstitut FFI underströk att hotelser från al-Qaida aldrig får underskattas.

- Deras hot följs ofta upp med aktioner, sade han och påpekade att Norge i förhållande till andra länder i Europa ''har framställt sig som pro-israeliskt''. Samtidigt underströk han att Norge ändå nämndes sist bland länderna på ljudbandet.

- al-Qaida har inte obegränsade resurser. Då står knappast Norge överst på listan, sade Lia.

Från London och Washington rapporterades att underrättelsetjänster fått höra att nya terrordåd är överhängande i Saudiarabien, där 34 människor den 12 maj dödades i terrordåd som al-Qaida misstänks för. Nio av dem var självmordsbombare.

De saudiska myndigheterna intensifierade jakten efter islamistiska våldsmän, och säkerhetskällor i landet uppgav att tre marockanska medborgare som gripits i måndags i hamnstaden Jidda hade planerat att kapa ett passagerarplan och krascha det mot en känd bankbyggnad i staden.

USA, Tyskland och Storbritannien stängde sina ambassader i Saudiarabiens huvudstad Riyad för allmänheten på onsdagen av fruktan för nya terrordåd.

UD i Washington sade att ambassaden i Riyad samt konsulaten i Dhahran och Jidda förblir stängda åtminstone till på söndag.

Sverige håller dock öppet i Riyad. Ambassadör Åke Karlsson bekräftar för TT att staden präglas av oro men att svenska ambassaden förblir öppen om än under sträng vaksamhet. Också de flesta andra EU-ländernas ambassader är öppna. (TT-Reuters)

Mer läsning

Annons