Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hot mot landet

Annons

Försvaret av Sverige har genomgått kraftiga förändringar på kort tid. Men det är bara början och en liten del av det som måste till, enligt Håkan Juholt som deltog vid Folk och försvars regionala konferens i Falun i går.

För närvarande leder han arbetet med att förbereda kommande försvarsbeslut i riksdagen.

- Försvaret av Sverige måste bli mycket större än det som sker inom själva försvarsmakten. I dag vill den lede fi inte längre komma åt våra gruvor, skogar och hamnar, utan våra samhällsfunktioner - och det finns inte ens fem minuters "tänkt" om hur vi ska försvara oss mot det, säger han.

Juholt betonar nödvändigheten av ett samhällsförsvar som bygger på bred samverkan mellan många olika aktörer med förmåga att agera omedelbart och lokalt. Den totala mobiliseringen mot en jätteinvasion från öst tillhör en svunnen tid.

I dag diskuteras i stället förödande virusattacker via internet, cyberterrorism, utslagna el- och telenät, förgiftat dricksvatten, terrorattentat med kärnvapen, eller varför inte biologiska och kemiska vapen.

- Försvaret måste fungera hela tiden och omedelbart, men den sektorisering som vi har i dag är ett stort problem och vi kommer att skada människor i vårt land om vi inte bryter ner revirtänkandet, säger han.

Enligt Juholt är samhällets sårbarhet större än någonsin samtidigt som aktörerna är fler än någonsin, liksom medlen och målen med eventuella attacker mot Sverige.

- Det kan handla om allt från pojkstreck via internet till väl planerad statlig terror, säger han.

Även om risken för ett angrepp mot Sverige bedöms som mycket liten, ser Lars Ekeman, generalsekreterare för Folk och försvar, ett stort värde i att arrangera regionala konferenser om samhällets utveckling och sårbarhet.

- Egentligen står vi handfallna inför det här. Vi hinner varken med rent mentalt eller i utvecklingen som sådan, så konferenserna behövs verkligen, säger han.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons