Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya hamnkontoret i bruk

Annons

Visserligen blev det bråda dagar i våras. Bygglovet skulle säkras och sedan den nödvändiga offentliga upphandlingen av byggprojektet.

Den 19 mars drämdes miljö- och byggförvaltningens klubba i bordet. Och den 23 april sprättades kuverten med anbuden som resulterade i att byggfirman Bröderna Svensson fick jobbet att uppföra det kombinerade hamnkontoret och kanalmuseet.

Tiden var måhända i knappaste laget. Men planen att åtminstone ta hamnkontoret i bruk i slutet på juni klaffade.

Dörren till kontoret kunde slås upp lagom till att båtfolkets högsäsong kom i gång.

Om det är ryktet om det stiliga och funktionella hamnkontoret som nått ut på de större farvattnen ska kanske vara osagt. Men faktum är att Smedjebackens båthamn haft en hel del internationella båtgäster till dags dato.

Nyligen anlöptes hamnen av fem båtar från Åland. Dessutom har såväl den finska som den norska och danska flaggan vajat bland bryggorna.

Den andra delen av nybygget är inne i slutfasen och beräknas vara färdigt på båtklubbens 70-års dag, måndag den 22 juli.

Hantverkarna är snart klara med sin del.

Parallellt med detta är Kristina Norlander i färd med att sammanställa den utställning som kommer att berätta historien om Strömsholms kanal.

Ulla Laurila jobbar övriga delar av året på fritidsgården i Söderbärke. Men på somrarna dyker hon upp i receptionen på hamnkontoret.

I år blev hon en av dem som fick ta klivet över från det gamla kontoret in i den nya fräscha miljön. Hon påpekar att kontoret inte är riktigt klart.

De sista detaljerna, som exempelvis tavlorna är inte upphängda ännu.

Båtklubbens ordförande, Alf Werner, tar detta med ro och påpekar att tavlorna kommer upp när som helst.

Madelene Spinord är en av hamnens sommarjobbare. Den här veckan gör hon sista av tre.

- Det har varit ett kul jobb. Kanske inte när det har regnat. Men när solen skiner finns det massor att göra.

Tilläggas kan att båtklubben putsat vidare på utmärkelsen "Blå Flagg" som tilldelades hamnen i våras. Därmed är också den slamsug som används för att suga latrin ur båtarna i hamn.

- Enbart pumpvagnen kostade 30 000 kronor, upplyser Alf Werner.

Totalt har kanalbolaget med hjälp av EU-medel satsat en halv miljon kronor på båthamnen.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons