Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya gripanden i Moskva

Annons

En grupp ryska människorättsaktivister har gripits efter att ha besökt den plats där polisen hårdhänt stoppade förra veckans demonstrationer.

Bland de fem gripna fanns Lev Ponomarjov, en av Rysslands mest kända förkämpar för demokrati och mänskliga rättigheter. Han och de andra stoppades av polisen nära ett av de torg där ett stort antal oppositionella greps förra lördagen.

Aktivisterna hade i olika massmedier berättat att de tänkte besöka demonstrationsplatserna för en stilla manifestation under söndagen. De hade dock inte sökt något tillstånd, vilket ledde till att ett stort antal poliser skickades ut "för att förhindra illegala aktiviteter", förklarade polistalesmannen Gennadij Bogatjov.

Litvinovitj är medarbetare till förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov, som var en av initiativtagarna till förra helgens demonstrationer. Kasparov fördömde i lördags polisens agerande som "brutalt och grymt".

I fredags förhördes Kasparov i fyra timmar av rysk säkerhetstjänst. De frågade ut honom om uttalanden han gjort i radio och artiklar som han skrivit i en tidning utgiven av hans oppositionsgrupp Förenade medborgarfronter. Han antydde för journalisterna att säkerhetstjänsten förhört honom på uppdrag av regeringen för att finna bevis på extremism i hans handlingar och yttranden.

TT

Mer läsning

Annons