Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya fynd av mystiska stenar

Annons

Nio nya registrerade fornlämningar. Det är resultatet av en arkeologisk expedition för en tid sedan till Tandövardens naturreservat i Malungs kommun.

13 nya fynd av liggande hönor (uppallade stenar) väckte arkeologernas intresse.

En sådan ansamling är inte tidigare känd i Dalarna. Här finns ett 40-tal uppallade stenar som är spridd över hela länet.

För att hitta en motsvarighet till den bågformade koncentrationen av dem i Tandövarden får man åka till Ryska Karelen eller Kolahalvön. Där finns det gott om dem. Där kopplas hönorna samman med den samiska kulten. En koppling till samerna i Lima är inte heller omöjlig. Samer har funnits i Lima. Det visar bland annat en skriftlig dom mot den 64-årige samen Arne Matsson från år 1608.

Tidigare är Linnéstenen, Härbrestenen och en fångstgrop registrerade i naturreservatet. Dessutom finns en vilplats vid en fäbodstig mellan Mosätra och Bårbergets fäbodar i registret. Den platsen återfanns inte den här gången.

Naturreservatet är dåligt inventerat efter fornlämningar.

Utanför gränserna finns det däremot gott om kända spår efter människor. Redan på stenåldern vandrade människor runt i området. Det visar fynd av boplatser, gravar och fångstgropar. Och i reservatet har det tidigare funnits minst fem fäbodar. Där har man också jagat vildren, älg, varg och björn samt ripor, annan fågel och vilt.

Liggande hönor är en fornlämningstyp som under senare tid inte väckt så stort intresse bland areologer. Men redan 1844 skriver fornforskaren Richard Dybeck om linjer av hedenkulor långt ute i ödemarken. "En sådan linje gick från limagränsen mot Elfdals härad i Värmland till Orsa Finnmarks gräns mot Hälsing-land". Stenarna på fjällen kan ha ingått i den linjen.

Varför folk gjort sig besvär med att palla upp stora stenar på mindre stenar vet vi inte i dag. Men en del har använts vid kult och offer: "Vid hönorna offrade man för djurens välgång", skriver Karl-Erik Forsslund. Andra är revirmarkeringar eller gränsstenar. Sådana finns bland annat i socknarna runt Falun.

Hönorna på toppen av Storvarden i Lima är ordentliga landmärken. Det är fri sikt ända till Kupolen i Borlänge. Dit är det 13 mil fågelvägen.

Än i dag pallar man upp stenar på andra stenar. Lite här och var ute på hyggen i skogen och vid vägbyggen finns nya stenmonument upplagda av maskinister. Och utanför Folkets hus i Hosjö finns en modern liggande höna som trädgårdsskulptur. Trollstenen kallas den efter sin förebild.

SVEN HALLERDAL

Mer läsning

Annons