Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya företag på gång

Annons

Anna-Greta som varit kostchef på kommunen funderar på att starta eget i naturupplevelsebranchen. Hon har nyligen avslutat en ettårig utbildning för vildmarksguider.

- Jag vill testa om mina idéer håller. Det blir upp till mig och marknaden.

Anna-Greta vill lära människor hur de ska uppträda i naturen.

- De ska känna sig trygga där, många kan inte ens göra upp eld, säger hon.

Björn och Lotta Asp har tagit över nedlagda Vansbro handelsträdgård. Nu rustar de upp den och ställer iordning där för att kunna öppna om ett år ungefär.

Björn som arbetat åt Skanska berättar att de odlat på hobbybasis i 20 år i Gruvan där de bor.

Nu ska de odla ekologiskt, både grönsaker och blommor och sälja på plats i Sandbäcken.

Två av kursdeltagarna bor i Malungsfors, Lars Halvarsson och Daniel Åslund. Daniel som skaffat sig en treårig natur- och fiskeguideutbildning i Övertorneå ska arrendera en camping i Åmsele tillsammans med en kompis.

Lars är produktionstekniker på Jofa i Malung.

- Jag har varit fritidsjordbrukare i sju år, berättar Lars som har tre fjällkor och getter. Nu funderar han på att satsa på fäbodbruk med tyngdpunkten på turister och upplevelser.

- Det är osäkert vad det blir, resten av familjen måste också få säga sitt, förklarar Lars.

Lärcentrum, som anordnar utbildningen åt arbetsförmedlingen, har engagerat Garden group partner, Lars Bryntesson, Leif Nilsson och Mats Kargård för att genomföra kursen.

Torsten Baier på arbetsförmedlingen berättar att det här är andra kursen av det här slaget i år. Förra året genomfördes fyra kurser.

- Intresset har varit stort, konstaterar han.

Resultatet av kurserna är enligt Torsten Baier att 30 till 35 procent av deltagarna kommit igång med nya företag inom ett halvår.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons