Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya farleder på nytt sjökort över Siljan

Annons

Ett nytt sjökort över Siljans vattensystem har släpps i dagarna. Sjökortet finns både på papper och som digitalt sjökort.

Det innehåller en hel del nyheter, som berör båttrafiken, och är nödvändigt för säker färd i Siljanssystemet.

Mora båtklubb har varit ute med sin arbetsbåt Bunkelisa och prickat farlederna mellan Siljan och Orsasjön. Arbetet är ännu inte avslutat, men de mest trafikerade ledarna runt Mora har fått sina sjömärken.

Nyheter i den regionen är att att den västra farleden förbi Sandholmen i Österdalälven är borttagen. Endast leden mellan Sandholmen och Sanda prickas från och med i sommar.

En ny farled kommer dessutom att öppnas mellan Käringön och Vattnäs. Den leden är ännu inte utprickad, arbetslaget har hittills bara hunnit med den gamla leden väster om Käringön.

När Vattnäsleden är klar ska den vara kompletterad med en enslinje på Norra Lillön, söder om Vattnäsudden, som visar en säker infart mellan holmarna för trafik norrifrån.

Den fyr som visar en säker väg in i och ut ur Orsälven, förbi förädiska stenkistor, är ännu inte på plats. Dess läge markeras tills vidare av en röd prick.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons