Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya falkägg i Djurmo

Annons

Falkarnas första häckningsförsök i klacken misslyckades. När ornitologerna den 8 maj inspekterade boet var det tomt.

- Troligen plundrades det av en mård eller av de korpar som är grannar med falkarna, säger Conny Trogen.

Men när många trodde att hoppet om en häckning var över började falkarna om. De parade sig på nytt och i mitten av förra veckan lade honan nya ägg.

Länsstyrelsen har därför beslutat att förlänga beträdnadsförbudet, avspärrningen av området.

- Varje framgångsrik häckning är viktig för pilgrimsfalkens återkomst till Mellansverige och bidrar till att binda samman populationerna i södra och norra Sverige, förklarar Conny Trogen.

Fjolårets häckning, som resulterade i tre flygga ungar, var den enda framgångsrika i Mellansverige.

- Det som nu sker, att falken börjar återerövra gamla häckningsplatser i Dalarna, är en stor framgång för Projekt Pilgrimsfalk, Leksands Fågelklubb och enskilda naturvårdare, anser Conny Trogen.

Han vill också ge allmänheten en eloge för en positiv inställning till beträdnadsförbudet:

- Det är fortfarande tillåtet att gå upp på klacken och njuta av utsikten. Men det är absolut förbjudet att gå in i det avspärrade området. De som struntar i förbudet riskerar allvarliga efterräkningar. Redan vid lindriga fall handlar det om femsiffriga bötesbelopp.

Boet står under kontinuerlig bevakning även i år. Flera närboende har det under uppsikt via kikare och dessutom sker spaning från ett falkcenter, en container intill Bäckanvägen. Där kommer också fågel- och naturintresserade från olika lokala föreningar att informera om falkarna. Den verksamheten bedrivs främst under helgerna.

Ornitologerna Britta och Bror Wallbom och Conny Trogen vill gärna ha kontakt med fler fågelvänner som vill delta i bobevakningen.

- Nu håller vi tummarna för att häckningen ska bli framgångsrik och att många intresserade ska få möjlighet att under sommaren lära sig mer om pilgrimsfalken, säger Conny Trogen.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons