Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya domstolen byggs vid Kullen

Annons

Faluborna protesterade livligt när beskedet kom att Kullen - som varit Falubornas nöjespalats i hundra år - skulle rivas och ersättas med en domstolsbyggnad.

Och den skiss på byggnaden som visats upp får också tummen ned av många.

- Livlös fasad. En byggnad som påminner om 1960-tal. Det liknar Centrumhuset. Vi ser det som angeläget att kommunen begär fram bättre förslag, säger Lennart Franzen, ordförande i hembygdsföreningen Kultur och miljö i Falun med över 1 000 medlemmar.

Men många anser också att huset väl passar in i miljön.

Kommunens stadsbyggnadskontor - och politikierna - har godkänt bygget.

Kullenbyggnaden är riven. Och i nästa vecka startar markarbetena, där fastighetsägaren Byggpartner ska bygga domstolsbyggnaden.

Domstolen får en gråvit fasad. Fönstren ska målas engelskt röda. Huset går i funkisstil.

- Ett modernt hus. Så här bygger man i dag, säger Mats Wellhard, inköpschef vid Byggpartner.

Kort ser husets innandöme ut så här:

Källarplan: här tas de häktade in. Här finns bland annat garage, samtalsrum och motionsrum.

Markplan: Ett stort antal kontorsrum i bakgrunden. Fyra sessionssalar och väntrum. Det finns möjligheter för domare och andra att ta sig in i sessionssalarna bakifrån.

Våningsplan: uppbyggt som bottenplanet, med kontorsrum och tre sessionssalar.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons