Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya chanser för ABB i Norge

Annons

ABB High Voltage Products i Ludvika får nu tre nya kraftprojekt i Norge att bearbeta.

Norska kraftnätsbolaget Statnett har av Norges vassdrags- og energidirektorat fått tillstånd att bygga en 15 mil lång 420 kilovoltsledning mellan Møre och Romsdal som ska ge kraft till den planerade utbyggnaden av gasfältet Ormen Lange i Nordsjön. Ett kraftprojekt värderat till 1,5 miljarder norska kronor med förstärkning av transformatorstationerna Viklandet och Ørskog.

Statnett har också fått tillstånd att öka spänningen från 300 kilovolt till 420 kilovolt i den 75 kilometer långa linjen mellan transformatorstationerna Nea och Klæbu som ska byggas ut. Detta projekt hänger samman med gasutvinningen på Ormen Lange och Norsk Hydros utbyggnad av aluminiumsmältverket i Sunndal.

Statnett har därutöver beslutat att bygga den nya tre mil långa kraftlinjen Sauda - Liastølen för 136 miljoner norska kronor med förstärkning av Sauda transformatorstation.

ABB i Ludvika har på senare år haft stora framgångar i Norge i samband med utbyggnaden av de norska gasfyndigheterna och i Norsk Hydros smältverksprojekt.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons