Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya bygglovsavgifter på gång, igen

Annons

Det handlar således om plan- och bygglovtaxan. En taxa som gav hugade byggare en kalldusch redan förra hösten.

Inför 2004 drog miljö- och byggnämnden till med en höjning på rejäla 22 procent. Det blev konsekvensen av att beslutsfattarna valde att höja grundbeloppet från 27 till 33 kronor.

Bygglovavgiften för ett nybyggt enbostadshus på 120 kvadratmeter ökade med cirka 1 400 kronor och landade på 6 500 kronor.

Höjningen motiverades med ökad täckningsgrad för olika kostnader, som exempelvis handläggningen av byggloven och politikerarvodena.

När politiker lägger sin hand över taxan den här gången deklareras det att en översyn "har blivit alltmer angelägen.".

Den gamla taxan har varit i bruk sedan 1995 och anses vara alltför komplicerad att använda. Dessutom anses inte taxan "ta hänsyn till ärendenas komplexitet.".

Tjänstemän i ett 20-tal kommuner har fått ge sin syn på den nya taxekonstruktionen som utarbetats av Svenska kommunförbundets plan- och miljösektion.

Förslaget innebär exempelvis att bygglovet för ett nybyggt enbostadshus (inom detaljplan) kostar lika mycket oavsett om byggytan är 120, 150 eller 170 kvadratmeter.

I Smedjebacken hör miljö- och byggförvaltningen till dem som gillar förslaget.

Norbert Junker tycker att den föreslagna taxemodellen är rättvisare. Sven Andersson talar om både plus och minus för den som söker ett bygglov:

- Den nya taxan motsvarar mer den verkliga tid som läggs ner på ärendena, medan den gamla var mer inriktad på objektets storlek, tillägger han.

Utan att ha skärskådat skillnaderna bedömer både Junker och Andersson att den nya taxan inte lär ge mer klirr i förvaltningens kassa.

Vid tisdagens sammanträde sa miljö- och byggnämnden ja till förslaget om ny plan- och bygglovtaxa. Därmed passas taxan vidare till fullmäktige för slutlig prövning.

Blir det ett ja även där gäller taxan från och med årsskiftet.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons